Нужна е коренно различна стратегия за борба с коронавируса и пандемията. Досега реагираме на случаи и спорим за детайла дали трябва да бъдат затворени само моловете или и някакви други магазини и кога трябва да бъдат отворени. Критиката отправи в студиото на БиТиВи бившият здравен министър Петър Москов.

Това е реактивен подход, а държавната политика трябва да бъде активна - основно в две посоки: масово тестване и карантиниране на доказани случаи и активна информационна кампания за ваксинирането.

"Днес само 43% от доказаните активни случаи са карантинирани, не говорим за свързаните с тях лица. Това е реактивен подход, ходим след събитията, раздаваме пари на недоволните. Така се губи перспектива и се създава усещане за абсолютна липса на хоризонт пред всеки от нас и превръща голяма част от хората в противници на всички и всякакви противоепидемични мерки.

Сега и с този подход ни очаква беля след беля, прогнозира Москов. Като пример той даде разказът за смъртността и насочи вниманието към това, че в някои области - Разград, Търговище и Кърджали, например - тя е огромна, защото няма лекари, болници, няма кой да прегледа и лекува болните, а ние водим тези области за зелени по разпространение на заразата.

Да се сравняваме с Германия и Франция е неразумно, отбеляза Москов по повод въвеждането на противоепидемични мерки и в други страни в Европа. Едно е да организираш мерки по тестване и контрол в държави с такова население, друго е в страна като България, е мнението на Москов. Според него адекватното сравнение е с държавата като Словакия. Там 4 седмици след масовото тестване с антигенни тестове, новозаразените спаднаха с 50%.

Петр Москов подчерта, че ваксината е достижение на цивилизацията и най-разумният подход в момента. Според него обаче справяне с кризата на основа на ваксината не може да се очаква преди началото на зимата на 2021 г.

Бившият здравен министър препоръча на правителството да направи политически щаб срещу кризата.