Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна от предходната и ще мине под знака на индийския вариант на вируса. Това заяви пред БГНЕС вирусологът проф. Радка Аргирова.

Според нея пикът ѝ ще бъде между 10 и 20 октомври - т.е. малко след началото на учебната година.

Тя отбеляза, че в началото на този месец се забеляза леко завишаване в броя на новозаразените със SARS CoV-2, на фона на предишните дни и седмици, в които такива случаи са били единични. Аргирова поясни, че всички проби, които е подала секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести, са установили наличието на делта варианта на вируса.

По думи на вирусолога страната ни върви с около месец назад спрямо повечето европейски държави.

Тя обясни, че признаците, с които започва заболяването, са гърлобол и хрема, а в по-редки случаи - висока температура.

"Много по-рядко е задухът, по-рядко са дихателни явления, които бяха на първо място при предишните варианти. Има ги, но те се значително по-малко", уточни медикът.

Ангел Кунчев: Пълна яснота не може да има, четвъртата вълна настъпва

Ангел Кунчев: Пълна яснота не може да има, четвъртата вълна настъпва

Можем да очакваме по-тежкия от възможните варианти

Фактът, че този вариант на вируса заразява много по-лесно тя отдаде на това, че има много по-голям брой вирусни частици в носоглътката, горните дихателни пътища. Много повече частици могат да заразят околните и по тази причина се говорело непрекъснато за маските. Аргирова заяви, че този вирус има рецептори във всички органи и тъкани на организма и затова той води до увреди във всички органи.

Според нея лекото протичане на заболяването е притеснително, защото хората няма да се разболеят или няма да забележат, но ще станат преносители на вируса. По нейни думи училищата са голям инкубатор на инфекцията.

Вирусологът посочи, че засега няма вариант, който може да се определи като "български", но допълни, че у нас има от всички налични видове на вируса, които се изучават от учените.

Относно това дали ваксинацията срещу COVID-19 трябва да бъде задължителна, проф. Аргирова заяви, че това е морален, икономически и политически въпрос. Тя обаче бе категорична, че имунизацията трябва да бъде препоръчителна за някои професии, като учителската.

Властта взима мерки срещу очакваната през есента нова коронавирус вълна

Властта взима мерки срещу очакваната през есента нова коронавирус вълна

Работна среща с туристическия сектор

Запитана дали е необходима трета игла, тя подчерта, че на този етап все още не е оправдано да се прави такава. По нейни думи всички налични ваксини в момента ни пазят от всички варианти.

Според нея и бустерът ще ни пази от всички варианти."Това е така защото в момента сме с един щам. Ако минем на втори щам, тогава ще стане лошо и тогава ще ни трябва нова ваксина", предупреди вирусологът.

По тази причина тя настоя да сме бързи с процеса по ваксинация, защото вирусът се разпространява бързо, мутира, прави нови варианти, а към този момент ние все още се бавим със стария.

"Въпросът е да не стигнем до такъв вариант, при който образуваните антитела да не го неутрализират. Стигнем ли до там, сме на нов щам и тогава ще ни трябва нова ваксина", поясни Аргирова и допълни, че в момента имаме един щам с много варианти.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.5%

Отдавна съм се ваксинирал 50.2%

Може и да побързам, но чакам есента 4.0%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 8.7%

Само когато стане задължително 12.4%

Аз съм антиваксър 19.2%