Новият служебен министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за кратък период не може да реши глобални проблеми, но едно от най-важните неща е да се подсигури борбата с пандемията в разумни граници, да се подсигури нормална есен. Това заяви пред бТВ Николай Габровски, зам.-директор на Българския лекарски съюз (БЛС) и началник на секцията по неврохирургия в "Пирогов".

Парите за лекарите на първа линия са гарантирани до юни, каза той, но по думите му е много важно екипите да бъдат мотивирани за борба с пандемията.

ВМА и "Пирогов" разкриват клиника и още легла за болни от COVID-19

ВМА и "Пирогов" разкриват клиника и още легла за болни от COVID-19

Болниците продължават да се справят добре, уверява проф. Мутафчийски

Относно това дали да има Национален оперативен щаб (НОЩ) - "това е изцяло в правомощията на правителството", но по думите на Габровски имало противоречиви мнения. "По мое дълбоко убеждение управлението на кризата беше добро на всички етапи, имаме категорично предимство пред останалите европейски държави - добри мерки за кратки срокове, ниски проценти на болни лекари и много добър баланс", увери той.

Лекарят отбеляза осезаемо намаляване на натиска от болни от коронавирус в "Пирогов", като заради това се преминава в следваща фаза, намаляват се леглата за COVID-19 с 50%, но остава пълна готовност. "Всички болници ще продължат да се грижат за тези пациенти, но падат нуждите", добави Габровски. Той се надява есента да е по-спокойна.

В „Пирогов“ се готвят за песимистичен вариант за хода на епидемията

В „Пирогов“ се готвят за песимистичен вариант за хода на епидемията

Габровски: Не е разумно да се ходи на заведение

С английския щам има много повече болни деца - отбеляза специалистът, но по думите му в интензивни отделения са единици деца.

Габровски обясни, че се засяга най-вече белият дроб, но коронавирусът най-много е засегнал системата с това, че се е забавило лечението на другите заболявания, системата е била блокирана. Това е причината сега да има тежки, позапуснати случаи, които по-трудно се лекуват. Най често засегнати са онкоболните и заболявания на гръбначния стълб, обясни той.

Късният сигнал затруднил планинските спасители в търсенето на Каролев

Късният сигнал затруднил планинските спасители в търсенето на Каролев

Очаква се медицински хеликоптер да се появи в България през 2023 година

Николай Габровски коментира и какво е състоянието на Владимир Каролев - "тежка травма, тежко падане, полагат се всички усилия той да се повлияе, стабилизиран в голяма степен, но е временно състояние".

"Пирогов" има нова техника - роботизирана неврохирургия - ръка, която помага в гръбначната патология, микроскоп с възможности, каквито досега е нямало. "Неврохирургията се нареди до другите специалности, навлизат все повече роботи, нужни са нов тип умения", конентира още лекарят.