Приключила е проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" по сигнал от здравния министър Христо Хинков, присъединената към сигнала прокурорска преписка и подадени писма до прокуратурата и АДФИ от ръководството на болницата. Това става ясно от съобщение от пресцентъра на лечебното заведение.

Одитният доклад отразява цялостната проверка за дейността на "Пирогов" от началото на юли 2022 г. до края на юли 2023 г., а обемът му е 93 страници. В доклада на АДФИ и констатациите в него не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение, посочват от болницата.

Денков и Габриел помолили здравния министър да не сменя шефове на болници

Денков и Габриел помолили здравния министър да не сменя шефове на болници

Христо Хинков се надява следващият здравен министър да не бъде милостив

В рамките на проверката са засечени административни нарушения, за които на болницата са издадени 4 акта. Единият е за покупка на медицински консумативи без да е проведен от предходното ръководство на лечебното заведение търг и преди да е приключила процедурата по нов такъв. От "Пирогов" обясняват, че това е извършено в ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. От спешната болница допълват, че такава практика има в повечето лечебни заведения у нас. В съобщението се цитира и чл. 8 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН): "Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост."

Денков: Само здравният министър напуска правителството

Денков: Само здравният министър напуска правителството

Все още няма яснота кой ще е новият здравен министър

Другите три акта, издадени след проверката, за са за забавяне при качването на информация в специализираната информационна система "Електронни обществени поръчки" (ЦАИС ЕОП)" с няколко дни. Според "Пирогов" в практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно.

Заключението на одитния доклад е, че няма престъпление и корупционни практики в лечебното заведение, изтъкват от "Пирогов". "Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на здравеопазването ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления", посочват от болницата.