"Не мога да кажа кой ще бъде следващият здравен министър, все още текат политически консултации за назначаването." Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков пред бТВ.

Проф. Хинков не знае и дали ще има ротация и дали тя ще се осъществи на 6 март.

Той ще направи всичко възможно следващият здравен министър да продължи добрата политика в сферата на здравеопазването.

В "Пирогов" да не се надяват, че следващият министър ще бъде милостив и толерантен. Директорът на "Пирогов" има широк гръб в политиката, посочи здравният министър. Христо Хинков призова да не се спекулира с институцията "Пирогов". Припомняме, след като директорът на "Пирогов" обжалва по съдебен път уволнението, казусът бе замразен.

Макар и не във връзка конкретно с "Пирогов", Христо Хинков се оплака и от натиск - бил е помолен от премиера Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел да не сменя директори на болници. МЗ вече отложи конкурси за редица болници.

Нужно е обаче, според Хинков, да се види до каква степен болниците се управляват обективно. Една голяма част от държавните болници са в лошо финансово състояние, изтъкна здравният министър.

Хинков: Политическите назначения са най-големият проблем в здравеопазването

Хинков: Политическите назначения са най-големият проблем в здравеопазването

Решението му да напусне МЗ след ротацията е категорично

Той добави още, че изпълнителна агенция "Медицински надзор" се занимава с несвойствени функции.

За изграждането на Националната детска болница, Хинков обясни, че планът за болницата е съставен, като единствено от Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) се очаква да се разреши въпросът коя фирма трябва да започне събарянето на старите сгради за изграждането на бъдещата детска болница.

Той посочи, че поне 2 години ще са необходими за изграждането на Националната детска болница. За съжаление обаче се забавя нейното изграждане, коментира още здравният министър.

Кога ще има детска болница - не е ясно пак

Кога ще има детска болница - не е ясно пак

Не по-рано от 4 до 5 години може да има детска болница

Припомняме, здравният министър Христо Хинков бе един от най-атакуваните от екипа на премиера Николай Денков. Разрази се и конфликт между МЗ и директора на "Пирогов". Самият Хинков отстрани директора на Спешната болница, опирайки се на одитен доклад, но бе остро нападнат от предшественика си Костадин Ангелов, като се стигна до това и здравната парламентарна комисия да отмени решението му.

Самият Христо Хинков заяви, че ще остане на поста до ротацията, но няма намерение да продължава да е министър в правителство. Също така Хинков призна, че не усеща подкрепа от страна на парламентарните групи и политическите партии, които са го излъчили за министър.