За първи път след разразилия се скандал с отстраняването на шефа на "Пирогов" министър-председателят Николай Денков не изключи възможността да бъде отстранен министърът на здравеопазването Христо Хинков, макар и непряко.

Всичко ще зависи от докладите на АДФИ и прокуратурата, които имат за цел да установят имало ли е финансови нарушения в болницата, какъвто бе аргументът на шефа на финансовото ведомство.

"За мен ситуацията е много ясна - здравният министър твърди, че директорът е нарушил законите и има нарушения на Закона за обществените поръчки. Ако това е вярно, директорът трябва да си отиде. Директорът твърди, че това не е вярно. Арбитър трябва да са компетентните институции - АДФИ и прокуратурата. Когато те дадат тяхното становище кой е прав, кой е крив, тогава ще знаем каква е картината", каза премиерът Денков пред журналисти, след като инспектира газовия интерконектор със Сърбия.

Денков потвърди, че решението за оставката на Хинков се взима от него и вицепремиерът Мария Габриел.

Йотова: Министър Хинков няма друг избор, освен да си даде оставката

Йотова: Министър Хинков няма друг избор, освен да си даде оставката

Скандалът около "Пирогов" е отворил кутията на Пандора

"Ако министър Хинков има основание, тогава директорът на болницата трябва да понесе отговорност. Обратно - ако се окаже, че представените основания не са верни, тогава проблемът е при министърът. Нека изчакаме да видим резултата и тогава ще говорим", отговори на въпрос на News.bg министър-председателят дали ще поиска оставката на Хинков, ако се окаже, че обвиненията срещу директора на "Пирогов" са неверни.

Не трябва подходът да бъде селективен и затова са поискани проверки на всички болници, посочи още той.

Денков коментира и крачката назад от страна на ГЕРБ и ДПС, които вчера се съгласиха на предложението на ПП/ДБ по отношение на това дерогацията (изключението) за внос на руски нефт да отпадне чак от 1 март, а не още от 1 януари: "Ние винаги сме излагали аргументи и разум. Радвам се, че аргументите и разумът надделяха в тези дискусии."

Христо Хинков няма да подава оставка

Христо Хинков няма да подава оставка

И не прави циркове, а си върши работата, дори да създадава проблеми от политическо естество

И призова - институциите да работят в координация, като не било нормално парламентът да налага на МС действия, които не са предварително обсъждани и координирани. Отказа да коментира и обвиненията на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, че де факто става обратното - изпълнителната власт налага на Народното събрание, което не било в реда на нещата.

"Вече свиках всеки ден да очаквам какво ли не. Гледаме си работата, вървим по управленската програма. Каквито проблеми имаме да решаваме, ги решаваме. Такъв е светът, в който живеем, важно е да свършим работата", отговори Денков на наш въпрос дали потушаването на поредния скандал стабилизира "некоалицията".

А по отношение на промените в Конституцията, които днес отново се разглеждат в парламента, и заявките на ГЕРБ и ДПС, че няма да подкрепят идеята за смяна на националния празник от 3 март на 24 май, което бе идея именно на акад. Денков, той посочи - в науката се давали добри идеи, които обаче невинаги били приемани. "Дълбоко убеден съм, че това трябва да е празникът на България. Надявам се, че това ще бъде разбрано и прието, ако не сега, то в бъдеще."

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Пирогов"

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Пирогов"

Заради жалба на досегашния директор Валентин Димитров