В Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" са изненадани от неочаквания бум на пациенти.

До 15 часа на 4 декември, вторник, са преминали 110 спешни пациенти през травматологични кабинети. От тях 20 са приети за последващо оперативно лечение.

20 души са минали през "Пирогов" преди обяд

20 души са минали през "Пирогов" преди обяд

Седем от пациентите са със счупени глезен и китка

Отворени са три спешни травматологични кабинета и един контролен кабинет. Трима лекари са извънредно повикани от травматологиите.

"Въпреки това, каквато и организация да създадем, такава огромна бройка да бъде обработена, изисква време", заяви пред журналисти директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов.

При по-тежък зимен ден обикновено минават около 100 пациенти за денонощие. Днес само за шест часа са преминали 110, от които повечето пациенти са предимно възрастни хора. Децата са много по-малко от приетите в болницата.

Директорът на Пирогов съветва хората да не излизат, да изчакат времето да омекне, особено в сутрешните часове, когато са минусови температурите. Хубави обувки и добър грайфер не винаги работят, според него. Това е причината той да призове за търпение.

В "Пирогов" е имало много по-тежки дни, отбеляза Балтов. Само за денонощие е имало случаи, в които над триста пациенти са преминали през травматологичните отделения. Той се извини на пациентите за забавянето при прегледите и помоли за разбиране.