Изплатени са 40% от заплатите за юли на персонала на врачанската болница, но служителите й протестират заради неизвестното бъдеще на лечебното заведение, съобщи БНР.

Граждани и медици блокираха движението по ключовия врачански булевард "2-ри юни". Гражданското недоволство е в подкрепа на болницата, която е пред фалит и в риск да загуби персонала си.

Протестират за неизплатени заплати в болницата във Враца

Протестират за неизплатени заплати в болницата във Враца

Министерството на здравеопазването не приема оздравителния план

Припомняме, по време на първата среща между представители на синдикатите и здравния министър от КТ "Подкрепа" поискаха всички държавни и общински болници да станат публични дружества.
"Не може болниците да са търговски дружества - стига с тази търговия. Преди 2 месеца сме дали програма на Николай Петров", заяви пред News.bg д-р Камен Дамов, председател на медицинска федерация "Подкрепа".

Лекарите от Врачанската болница са доволни от преведените заплати за месец юли, но се съмняват, че има решение за това как оттук нататък ще получават заплатите си. Тежкото финансово състояние на болницата пречи тя да изпълнява своите задължения и пречи пациентите да бъдат лекувани качествено, недоволстват лекарите.

Към момента не се знае колко са подадените заявления за напускане от лекари, медицински сестри и санитари.

"Това е предизвестие с едномесечен срок. Причината за настоящата ми молба е системното неизплащане на трудовите ми възнаграждения от страна на болницата в срок, както невъзможността за осъществяване на медицинска дейност според правилата за добра лекарска практика поради недостиг на основни медикаменти и консумативи", каза по-рано лекар от болницата във Враца.

Здравният министър обяснява, че МЗ не плаща заплатите в областните болници
Обновена

Здравният министър обяснява, че МЗ не плаща заплатите в областните болници

Той очаква и други болници да закъсат както врачанската

От ръководството на лечебното заведение са категорични, че търсенето на възможност за оздравяване на лечебното заведение, съвместно с Министерството на здравеопазването, ще продължи и другата седмица.

Здравният министър Николай Петров се видя нарочен за дискредитиране

Здравният министър Николай Петров се видя нарочен за дискредитиране

Бившият шеф на ВМА смята, че е засегнал много интереси

Следобед Общинският съвет във Враца ще гласува да разсрочи с една година дълговете за местни данъци и такси на болницата в размер на 490 000 лева.

Припомняме, при вчерашното си участие в Здравната комисия на парламента министър Николай Петров заяви, че се търси вариант държавата да отпуска кредити на обществените болници.