Малко по-плавното прилагане на мерките по-лесно се възприема от обществото. Това мнение изрази експертът по обществено здраве Момчил Баев в сутрешния блок на БНТ.

Така представените нови мерки малко по-лесно се смилат от обществото, за да няма от раз затваряне. Мерките малко закъсняха, защото контролът не беше достатъчен и за това стигнахме до рекорден брой заразени хора, посочи Баев, който призова хората да гледат спокойно, за да няма всяване на страх и паника в борбата с пандемията.

Според него здравната система е пред колапс и няма да издържи. Ако има експертни решения, те биха изглеждали по друг начин, но в случая в политическите решения се търсят различните интереси. За това в момента политиците са по-предпазливи в мерките и политическите решения там са по-балансирани, обясни Момчил Баев.

Той е на мнение, че поради незнанието от епидемията на коронавируса в първите месеци на заразата били наложени по-строгите мерки с КПП-тата и блокадите. Момчил Баев призова хората да бъдат дисциплинирани, за да може да помогнат на здравната система да се справи с кризата.

В студиото на БНТ присъства и адвокатът по медицинско право Мария Петрова, според която заповедта на здравния министър е красноречива, добре обяснена и не вижда никакъв въпрос в тази посока.

Заразата е факт, факт е, че трябва да се предприемат мерки, но държавата трябва да се съобрази и със съответното налагане на правилните мерки последователно, адекватно, за да не изпада обществото в полемики, обясни Петрова.

Ние имаме нещо срещу, което се борим, но за това мерките трябва да бъдат адекватни, призова тя. Когато има една наложена мярка, трябва всички да я спазват, настоя адвокатката, която не подкрепя призивите да се тагват хора, които са без маски, после да се издирват и да бъдат глобявани.

Всеки един разполага с отговорността да спазва мерките, за да ограничим заразата. Не сега е времето да се правим на остроумни и да бунтарстваме, категорична бе Мария Петрова.

Според нея извънредната епидемична обстановка ще бъде удължавана, докато има заплаха от коронавируса и общественото здраве. Мария Петрова не се съгласи с твърденията на Баев, а смята, че в началото на епидемията от коронавируса, когато бяха сложени КПП-та, повече се залагало на политика, а по-малко на научното мнение.

Правителството е осигурило 2.5 млн. ваксини срещу COVID-19 – веднага щом бъде регистрирана ваксина

Правителството е осигурило 2.5 млн. ваксини срещу COVID-19 – веднага щом бъде регистрирана ваксина

Сключен е договор...