Правителството гарантира, че България ще получи 2 милиона и 500 хиляди ваксини срещу коронавирус, когато ваксината се регистрира. Очаква се това да стане към края на годината, заяви в Плевен заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, цитиран от БНР.

Сключен е договор за ваксините, съобщи той на организираната в града среща с лекари и представители на здравни институции.

"Една от големите компании, която прави такива биологични лекарства като ваксини е много напреднала и очакваме към края на годината. Правителството гарантира държавата ни да получи 2 милиона и 500 хиляди ваксини." - увери д-р Пенков.

Отново рекорди: 1595 нови случая на коронавирус, в София – 549

Отново рекорди: 1595 нови случая на коронавирус, в София – 549

Битката с болестта са изгубили 16 души...

"Също така се полагат големи усилия за осигуряване на всички необходими лекарства в болниците за лечение на хората и отделно подсигуряване на целия есенно-зимен сезон с лични предпазни средства", добави той.

По думите му, едно от най-важните неща е да има превенция на заболяването.

"Тогава, когато ваксината се регистрира за първи път, ние сме сигурни, че вече имаме договорени и гарантирани 2,5 милиона. Второ, очаквам до 20-25 дни да получим първата голям пратка с лекарства за коронавирус. Правителството одобри средства и одобри договор, който трябва да се сключи с компанията." - посочи д-р Пенков.