Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, представители на синдикатите и на браншовите организации в сектор Здравеопазване подписаха Колективния трудов договор (КТД) за 2019 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването. Договорът регламентира трудовите и осигурителни отношения на работещите в здравната система.

Целта на договора е по-високи минимални прагове на трудовите възнаграждения за хората, които работят в системата на здравеопазването.

Отрасловото споразумение се прилага за всички лечебни заведения. То е задължително и за второстепенни разпоредители с бюджетни средства към министъра на здравеопазването; за структурите по училищно и детско здравеопазване. Прилага се и за здравните кабинети в специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца и възрастни.

Над 500 млн. лв. повече за здраве в проектобюджет 2019
Обновена

Над 500 млн. лв. повече за здраве в проектобюджет 2019

Новата мегаагенция и другите промени са оправдани като бързи реформи

Министър Ананиев очаква показателите за начална работна заплата в сектор "Здравеопазване" по категории персонал, залегнали в Колективния трудов договор да бъдат постигнати. Това да стане база за надграждане в следващите години, надява се министърът.

11 000 медицински сестри не достигат у нас

11 000 медицински сестри не достигат у нас

13 000 са зад граница

Ананиев се надява колективният договор да стане база, която да покаже пътя за удовлетвореност от здравните услуги както на пациентите, така и на медиците и хората, заети в лечебната дейност.