Общите проекторазходи в сектор здравеопазване за 2019 г. са на стойност над 5 млрд. лева или 4.6% от БВП. Предвиденият ръст на средствата е 545 млн. лева, от които 53 млн. лева са от бюджета на Министерството на здравеопазването.
Общите разходи на проектобюджета на Здравната каса от трансфери са на стойност над 4 млрд. и 350 милиона лева.

Намерен е най-добрият баланс, който отговаря на параметрите на бюджета, които биха подобрили здравния статус на населението през следващата година, заяви зам.-министър Жени Начева.

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

Предложението е в Проектобюджета за 2019 г.

Предлагат се промени в редица закони с преходи и заключителни разпоредби на Касата. Те се предлагат, защото се налагат бързи реформи в сектор "здравеопазване".

В проектобюджета на Здравното министерство е създаването на Комисията по надзор на медицинската дейност, която ще е второстепенен разпоредител към бюджета на Касата.

СДС са против мегаагенцията в здравеопазването

СДС са против мегаагенцията в здравеопазването

Ананиев да слуша експертите, БСП да са по-конструктивни, препоръчват сините

Разширяват се контролните правомощия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Практиката в последните 10 години за разделяне на медицинския от финансовия контрол не даде добри резултати. Агенцията по трансплантации, в частта администриране и донорството, преминава към новата агенция. Това по никакъв начин няма да се отрази на политиката, увери Начева.

Тя посочи, че по чисто финансовата част от Комисията за лечение в чужбина минава към Касата. Децата в бъдеще няма да бъдат лишени от правата си за лечение в чужбина, увери обаче зам.-министърът.

Другата промяна, която се предлага от МЗ, е, че ще разчита на съсловните организации и на медицинските специалисти да се изработят нови медицински стандарти за всички специалности в обща структура, които да отговарят на съвременните медицински изисквания.

"Промените в здравеопазването са свързани с възможността най-после да се проследява ефективност и качеството от проведеното лечение на пациентите", допълни зам.-министър Начева.

1.839 млрд.лв. за отбрана през 2019 г. залага Бюджет 2019

1.839 млрд.лв. за отбрана през 2019 г. залага Бюджет 2019

Приоритети са социалната политика, образование, отбрана и политика на доходите

По мнението на председателя на НЗОК Дечо Дечев с всички промени в сектор здравеопазване държавата вкарва регулация, която е полезна за всички.

Д-р Дечев посочи, че НЗОК и МЗ трябва да имат обща визия, а именно настоящите промени в бюджета са подкрепени от НЗОК и МЗ.

Предстоящите промени означават изразходването на средства, които събираме ние, да бъдат използвани по най-рационалния начин. Те трябва да бъдат използвани с най-висока ефективност, обясни Дечо Дечев.

Според Дечев, като общество отделяме най-малък процент средства за получаване на медицинска помощ и е нормално, при положение, че се отделят 10 пъти по-малко пари от други държави, да има и по-ниско качество на медицински продукт.

Шефът на Касата смята, че дори в този обем средства има достатъчно предпоставки да се подобри здравеопазването. "Всичко е направено главно с цел действията за реформа в здравеопазването да започнат от 1 януари".

Най-проблемните сектори в лекарствената политика е, че НЗОК предложи нов модел на реимбурсиране на лекарствата. Направени са предложения за промени и в ефективността на контрола в здравеопазването. "Контролът на Касата трябва да стане ефективен", призова Дечев.