Поскъпване на 83 лекарства без рецепти са регистрирали фармацевтичните компании от месеците март до юни, пише "24 часа".

Статистиката е от регистъра на Националния съвет по цени и реимбурсиране - държавната структура, която одобрява цените на медикаментите.

Масово са вдигнати цените на лекарства, използвани при настинка и грип - таблетки срещу температура, сиропи и хапчета за гърло, капки за нос, поише "24 часа", позовавайки се на регистъра. Увеличението на някои стига и до 60% спрямо старата цена. 

4500 продукта вече са включени в системата за верификация на лекарствата

4500 продукта вече са включени в системата за верификация на лекарствата

Над 1 милион лекарствени опаковки седмично са сканирани през април и май

Цената на едно от често използаните лекарства при настинка "Грипекс макс" от 7,58 лв. е станала 11,99 лв., показва регистърът на максималните продажни цени. С 31% пък е поскъпнала една от разновидностите на ибупрофена, който се използва за сваляне на висока температура.

Старата цена на това лекарство е била 3,28 лв., а новата, поискана от производителя и одобрена от държавата по време на извънредното положение, е 4,32 лв.

Същият медикамент, но в различни разфасовки може да се намери около 10-11% спрямо старата цена.

С 15-20% са поскъпнали повечето сиропи и таблетки срещу кашлица и болно гърло, показва справката в регистъра на цените. От 8,70 на 10,04 лв. е вдигната цената на сиропа "Тавипек", от 3,68 на 4,81 е станала на "Солволан" таблетки. От 11,84 на 14,21 лв. пък е увеличена една от разновидностите на хапчетата за гърло "Мукосолван", като са вдигнати цените на абсолютно всички разновидности на този медикамент, чиято активна съставка е веществото абмроксол.

С промени в закона уеднаквяват цените на лекарствата за частни и държавни болници

С промени в закона уеднаквяват цените на лекарствата за частни и държавни болници

Кирил Ананиев праща данъчните да проверяват частните болници

С 10,3% по-скъпи вече са популярните таблетки за смучене "Ефизол" - увеличението е от 4,93 на 5,44 лв. Вдигнати са отново абсолютно всички разновидности и разфасовки на този медикамент за облекчаване на гърлото.

С около 8-9% са вдигнати цените на масови медикаменти за гърло като "Стрепсилс" и "Тантум верде".

Между 5 до 10 % е поскъпването и на повечето лекарства срещу температура.

Популярният "Фервекс" от 14,93 е станал 16,50 лв. При ефералгана увеличението е по-скромно - от 5,19 на 5,47 лв. Най-евтината разновидност на парацетамола на пазара в България пък е вдигната от 1,84 на 1,97 лв. 

Не само лекарствата за настинка и грип са поскъпнали. По-високи цени има и при изписваните за по-сериозна болест антибиотици, показва регистърът за пределните цени. В него се вписват медикаментите, които се продават само по лекарско предписание.

С 10% е завишен ползваният при дихателни инфекции "Ципрофлоксацин", показват данните от регистъра на съвета по цени и реимбурсация.

Най-голямото увеличение на цената е при широкоспектърния антибиотик "Неомицин".

Едната от неговите разфасовки е поскъпнала с 23% от 4,93 на 6,06 лв. Увеличението при друга от опаковките на същия антибиотик е от 4,93 на 5,71 лв., или 15 на сто.

От 4 на 4,30 лв. се продава вече антипаразитният антибиотик "Тинидазол". Със 7% е увеличението при тетрациклина и ползвания при пневмонии "Левофлоксацин". С 4,5% е вдигната цената на едно от най-популярните антивирусни лекарства "Ремантадин".

Все пак при лекарствата с рецепта има и случаи на намалени цени по време на коронакризата, показват данните от регистъра.

Фармацевтичните компании имат право да искат увеличение на цените за своите лекарства само с процента на инфлация, който се е натрупал от предното увеличение на цената, гласи обнародван през март текст от наредбата за регулиране и регистрация на цените на лекарствата на здравния министър Кирил Ананиев, обнародвана на 16 март - три дни след обявеното извънредното положение заради епидемията от коронавирус.

Промените бяха наложени не заради новия патоген, а заради искания на фармацевтични компании за увеличение на цените на медикаменти от началото на годината, които предвиждаха вдигане с до 150%, защото в края на 2019 г. изтече мораториумът от 2013 г. за поскъпване на цените на лекарствата над % от инфлацията.

Този законов вакуум предизвика здравният министърът спешно да пусне наредба, за да не се стига до прекомерно увеличение на цените именно на масовите лекарства за настинка и грип през зимата или при епидемия.

Поскъпнали са и успокоителните - една опаковка валериан струва вече 6,93 лв. вместо досегашните 2,88 лв. Виаграта е поскъпнала с 25 % и новата цена на този медикамент за полова мощ е 24,64 лв.

Заради пандемията от коронавируса в световен мащаб има увеличаване на цените на суровините, използвани в производството на медикаменти, информират от здравното министерство.