Разхлабват противоепидемичните мерки в София. Това решиха на днешното си заседание членовете на  Областния кризисен щаб, цитирани от Нова телевизия.

От РЗИ-София публикуваха заповедта за облекчаване на мерките.

От полунощ на 10 февруари нощните заведения отново ще могат да работят без вечерен час. Изискването е заведенията да са запълнени на максимум 50% от капацитета им, клиентите и служителите да имат зелен сертификат, както и осигуряване на дистанция от 1,5 м между масите.

От 14 февруари всички ученици се връщат присъствено в клас при тестване веднъж седмично. Това решение е взето на базата на намаления брой заразени преподаватели и ученици, който се отбелязва след ваканцията, съобщи областният управител на София Иван Кючуков.

От 14 февруари се подновява и плановият прием в болниците, както и извършването на планови операции.

Идната сряда ще бъде отчетено пред членовете на Щаба дали разхлабването на мерките не е довело до влошаване на епидемичната обстановка и, ако се окаже така, ще се решава дали мерките да не се затегнат отново.

"Случаите на COVID-19 намаляват и то намаляват сериозно в нашата област. Според данните те са намалели почти до 10 хиляди от 14 хиляди, което е почти по 100 случая на ден надолу. Но всичко това е резултат от въведените преди две седмици мерки. Ще наблюдаваме епидемиологичната обстановка до следващата сряда. И дали ще се наложи да предприемаме пак мерки. Да се надяваме, че няма да бъдат необходими мерки за децата, защото достатъчно се намесихме в тяхното образование", заяви Иван Кючуков, областен управител на София.