14-годишно момиче с остра лимфобластна левкемия ще се лекува в чуждестранна клиника. Това съобщават от Министерство на здравеопазването.

Формулярът S2 за лечение в чужбина на Добринка Колева е подписан от вицепремиера и министър на здравеопазването Илко Семерджиев. Той е сложил подписа си веднага, след като е информиран за състоянието на детето и заключенията на българските специалисти, уточняват от ведомството.

Момичето е преминало лечение в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" - София. Лекарите са заключили, че костно-мозъчна трансплантация е единствената алтернатива за лечението на детето.

9-годишният Байрям вече е в детска клиника в Германия

9-годишният Байрям вече е в детска клиника в Германия

Предстоят изследвания

Външните експерти към Фонда за лечение на деца доц. Добрин Константинов и доц. Мария Спасова са на мнение, че у нас съществуват ограничени възможности за лечението на Добринка. Те смятат, че това може да стане в Университетската детска клиника в германския град Тюбинген. Там детето ще получи двукратен курс на лечение с подходящ лекарствен продукт, изследвания и трансплантация на стволови клетки, както и следтрансплантационни грижи.

Искането за издаване на формуляр S2 е изпратено до НЗОК от Фонда за лечение на деца. Причината е, че преди да се извърши костно-мозъчната трансплантация е нужно да се проведе химиотерапия, която се финансира от Здравната каса.