Одобриха допълнителни 1 млн. лв. за ваксини срещу коклюш, съобщиха от Министерския съвет.

Те са предназначени за безплатна имунизация срещу коклюш на бременни жени през 27-36 гестационна седмица от бременността, организиране на имунизационния процес, разкриване на имунизационни кабинети и осигуряване провеждането на лабораторна диагностика на коклюш, поради продължаващото епидемично разпространение на заболяването в България.

Имунизацията на бременните довежда до предпазване на новородените деца от коклюш чрез пасивен имунитет, докато навършат възраст за задължителна имунизация (от 6-седмична възраст). При малките деца има най-голям риск от усложнения.

Към април месец в ЕС 22 държави са въвели имунизация срещу коклюш при бременни. Осигуряването на ваксини за бременни жени в България ще спомогне за уеднаквяване на имунизационната практика в ЕС, особено в условия на епидемично разпространение на васинопредотвратимо заболяване и за недопускане създаването на дискриминационни предпоставки за достъп до профилактична дейност.

Разширява се и възможността за лабораторна диагностика на коклюш в страната, като изследвания на клинични проби, взети от болни при определени критерии, ще се провеждат във Варна, Пловдив, Плевен, София и Стара Загора.

Влизат в сила епидемични мерки заради коклюша

Влизат в сила епидемични мерки заради коклюша

Очаква се епидемичното разпространение на коклюш в страната да продължи