Министерството на здравеопазването е превело пари за увеличаване възнагражденията на  медицинския персонал на всички болници със спешните приемни отделения още на 19 април.

Това заявяват от пресцентъра на Здравното министрество днес, след като от вчера се надигна напрежение покрай обявената стачна готовност на „Пирогов”.

За по-високите възнаграждения в Спешните центрове в цялата страна са били предвидени 15 271 200 лв.

На 19 април Министерството на здравеопазването е превело на всички болници със спешни приемни отделения (СПО) в страната сумата, необходима за увеличаването на възнагражденията в спешните приемни отделения на страната.

Припомняме, днес лекари от спешните отделения подкрепиха колегите си от "Пирогов".

Тези суми са изключително и само за повишаване възнаграждението на медицинския персонал в спешните приемни отделения. С това министър Петър Москов и неговият екип изпълняват поетия ангажимент най-ниското трудово възнаграждение за медицинска сестра в СПО да бъде 900 лв., а за лекар – 1500 лв., заявяват от пресцентъра.

Преведената от министерството сума трябва да бъде изплатена със задна дата от 1 януари т.г., за което директорите на лечебните заведения са ясно информирани.

Министерството е изпратило до директорите на всички болници със спешни приемни отделения и напомнителни писма и е изискало доклади за предприетите действия за повишаване възнагражденията на медицинския персонал в СПО.