Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат в болници в цялата страна от 16 до 20 септември.

Това е поредната подобна инициатива за тази година и се осъществява в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата

За пореден път през 2019 г. ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната.

Двойно по-малко болни от туберкулоза у нас за последните 10 години

Двойно по-малко болни от туберкулоза у нас за последните 10 години

През 2018 г. те са намалели със 7,3% спрямо 2017 г.

При кампаниите през март и юни общо 5 057 души са били анкетирани за туберкулоза, а на 3 293 са били извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 53 лица с туберкулоза и 144 лица с латентна туберкулозна инфекция, при които е започнато лечение.

Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на заболяването, за ефективна превенция на туберкулозата и за подобряване на достъпа до здравни грижи. За периода между 2009 г. и 2018 г. 119 787 души са анкетирани за туберкулоза, открити с туберкулоза и насочени за лечение са 1 295 души, а с латентна туберкулозна инфекция - 4 495 души.

По време на "Седмицата на отворените врати" на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата в риск се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. В случай че бъде открита туберкулоза, се предприемат мерки за хоспитализация и лечение.

Започват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Започват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Инициативата се провежда за десета поредна година