Обществената поръчка за доставка на препарати за установяване на чума при дребните преживни животни ще бъде спряна. Това заяви на извънредна пресконференция директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев, цитиран от БНР.

Обществената поръчка бе възложена на компютърна фирма, създадена преди месец, и възлизаше за над 336 хиляди лева без ДДС.

Взетите близо 8 хиляди проби в 20-километровата зона около огнищата в Ямболско и Бургаско ще бъдат изследвани в лаборатории от Европейския съюз, посочени от Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК). Финансирането на изследванията също ще се поема от ЕК, пишат от БАБХ.

Решението е взето след породилите се в обществеността съмнения, че фирмата, притежаваща необходимите права да дистрибутира препаратите за диагностика, към която БАБХ се е обърнала за тези доставки, не разполага с опит в тази търговия и е създадена много скоро преди обявяването на поканата, допълват от агенцията.

"БАБХ юридически е действала напълно законно", обясни д-р Илиев.

48% от българите не вярват, че е имало чума

48% от българите не вярват, че е имало чума

34% от българите срещали фалшива новина през последната седмица на юли

По-рано днес темата коментира и министър-председателят Бойко Борисов. Той заяви, че ще провери защо създадената преди месец компютърна фирма е била избрана от БАБХ да достави препарата, с който да бъде диагностицирана чумата по овцете и козите.

"Ако са направили такъв заход и такава работа, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да ви обещая, само да си взема телефона. Така че отговорът може да го получите до края на деня", закани се Борисов.

Очакват прокуратурата да се самосезира на действията на БАБХ

Очакват прокуратурата да се самосезира на действията на БАБХ

Д-р Пламен Пасков и Владимир Павлов

Вчера от БАБХ информираха в прессъобщение, че преди обявяване на поръчката "Глобул вижън 2018" ЕООД е представила пълномощно от 1 август тази година, че може да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от IDvet Genetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - главен изпълнителен директор.

Поради това от БАБХ поканили фирмата за участие в процедурата. Към датата нямало друга фирма, която да е представила пълномощно за трите кита от този производител, необходими за установяване на чума при дребните преживни животни.

Проверка в Търговския регистър показва, че фирмата включва в предмета си на дейност "всички дейности и услуги, незабранени от закона".

Основният мотив на БАБХ бил, че "Глобул вижън 2018" ЕООД фигурира в българския регистър и има пълномощно от производителя да продава тези продукти.

Животновъдите от Ямболско отново на протест

Животновъдите от Ямболско отново на протест

Днес изтича срокът за кандидатстване за помощ "de minimis"