Лекарите не приветстват оставането на децата у дома в дните на повишено замърсяване на въздуха. С шалове, с коли децата могат да отидат на училище в дните, когато въздухът е с повишени норми на замърсяване. Те могат да не играят физкултура навън, но не и да не отидат на училище.

Това заяви д-р София Ангелова на пресконференция в БТА по повод Световния ден на белия дроб, под мотото "Заедно за здрави бели дробове". 

Чистотата на въздуха пряко влияе върху здравето. При повишаване на нивото на замърсяване на въздуха над 10% се увеличават повикванията към Бърза помощ, цитира д-р Александър Симидчиев резултатите от проучване. Въздушното замърсяване засяга всички органи, не само белия дроб - засяга и мозък, и сърце. Ежегодно 7 млн. души в света умират от мръсен въздух, каза той. 

За класните стаи - вентилация и озеленяване

За класните стаи - вентилация и озеленяване

На "Орлов мост" няма станция за измерване на замърсяването на въздуха

С профилактични прегледи не можем да обхванем цялото население само един флуорограф имаме за цялата страна, призна д-р Ангелова. Тя призова пушачите и пасивните пушачи да потърсят белодробен специалист за преглед. Към него да се обърнат и хората, които често боледуват.

Белият дроб не се възстановява, обясни д-р Александър Симидчиев. Нека си пазим и мембраната, и дихателните пътища, и кръвоносните съдове, да има профилактика на тези заболявания. Мембраната на белия дроб е 2 пъти по-дебела от сапунен мехур. Когато се увреди мембраната, основното оплакване е задух, поясни д-р Симидчиев.

На ден поемаме по 11 кубика въздух. Въздухът е общ ресурс, за това трябва да го пазим. Белият дроб е с площ 100 кв. м, поясни той.

По данни за България от 10% от общата заболеваемост се пада на рака на белия дроб. Тези проценти са на късно диагностицираните пациенти. Той се среща при пушачите, които имат рутинна кашлица.

Около 350 млн. души боледуват от астма. Тя се характеризира със спазъм и затруднено дишане 14% от децата в света имат астма - във всеки клас по 1-2 деца с тази болест. Ако не се лекуват, състоянието им може да се влоши.

Лекарите не приветстват оставането на децата у дома в дните на повишено замърсяване на въздуха. С шалове, с коли децата могат да отидат на училище в дните, когато въздухът е много замърсен. Те могат да не играят физкултура навън, но не и да не отидат на училище, категорична е д-р Ангелова.

При повишаване на нивото на замърсяване на въздуха над 10% се увеличават повикванията към Бърза помощ, цитира д-р Симидчиев резултатите от проучване.

Въздушното замърсяване засяга всички органи, не само белия дроб, засяга и мозък, сърце. Ежегодно 7 млн. души умират от въздушното замърсяване.

Около 0,5 млн. души годишно умират от астма. Пневмонията убива около 4 млн. души ежегодно в света. 

150 хил. деца в България са болни от ХОББ и астма

150 хил. деца в България са болни от ХОББ и астма

Големите ни градове са начело в класацията на замърсеност

По думите на д-р Симидчиев белодробната туберколоза е най-смъртоносно белодробно заболяване. Когато човек се разболее от туберкулоза, трябва да се лекува 3-6 месеца. Около 1,5 млн. умират от рак на белия дроб - това е най-смъртоносният рак, трудно се диагностицира, симптомите му не са изявени.

От хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) по европейски данни страдат между 5-10 % от населението - това са между 300 и 500 хил. души. По данни на НЗОК в края на 2017 г. 75 000 души се лекуват с лекарства за ХОББ. В края на 2018 г . те вече са 76 000 души, което значи че има и много недиагностицирани случаи.

Туберкулоза в България е имало, има и ще има, категорична е д-р София Ангелова. Като заболеваемост през 2004 - 2005 г. е стигала до 100 на 100 000 души в Северозападния район на България, сега случаите са 23 на 100 000 г. Туберкулозата не е изчезнала, каза тя.

Лекарите са категорични, че е нужна профилактика на белите дробове. Белодробна цигара снижава белодробната функция. Белият дроб старее до 30 мл/годишно. Белият дроб не се доразвива с дълбоко дишане, ако сте над 25-годишна възраст, каза д-р Симидчиев.

Лекарите съветват да не се пият безразборно антибиотици. Идва моментът, когато елементарни инфекции няма да може да се лекуват заради резистентност към антибиотиците. Причината да ставаме резистентни към тези медикаменти е, че нови антибиотични молекули не се създават, а организмът привиква към сегашните, поясни д-р Ангелова.

По съвет на белодробните медици е необходимо на първо място да спрем да тероризираме белия дроб с цигари и замърсяване, да има баланс на храненето и на физическото усилие. Нужен е лекар, който да проследява пациента във времето. Вит А, Е, С са основните витамини, от които имаме нужда, но цигарите унищожават част от тях. Приемът на плодове и зеленчуци благоприятстват белите дробове, смята д-р Ангелова.

Белият дроб расте до 25-годишна възраст. Една цигара снижава белодробната функция. Белият дроб старее до 30 мл/годишно. Той не се доразвива с дълбоко дишане, ако сте над 25 г., допълниха медиците.