Досега никога не е имало такава масова имунизация в световен план и е нормално да има странични реакции при малък процент от ваксинираните.

Така проф. Андрей Чорбанов, ръководител на лаборатория по експериментална имунология в Института по микробиология на БАН, коментира пред bTV новините за смъртни случаи в Норвегия след поставяне на доза от препарата на "Пфайзер"/ "Бионтех" срещу COVID-19.

По думите му норвежкото правителство е излязло с декларация, че не намира връзка между ваксините и леталния изход на пациентите.

"В скандинавските страни са имунизирани много възрастни хора, действително починалите са били много възрастни хора. При възрастните хора имунната система изобщо не функционира нормално, не е предвидено хората да живеят по 80-90 години. Затова в развитите общества, където има развита здравна система, има такова хора, а в Третия свят - не", каза проф. Чорбанов.

Той добави, че затова при възрастните хора се очакват повече странични реакции и те са рискова група при почти всички заболявания. Според него все още не е ясно какъв период ще трае имунитетът след ваксинация срещу COVID-19, но се предполага, че реимунизация ще се налага поне след година.

"Изследвания показаха, че вирусът прекарва страшно много време в организма, без да има изразена патогенеза. В много от случаите става въпрос за реактивиране, а не за повторно заразяване", обясни проф. Чорбанов и допълни, че при до 5% от хората ваксината и вирусът не им влияe.

Проф. Чорбанов коментира, че според него ограничаването на контактите между хората не е задължително условие за ниска заболеваемост. Той даде пример с Франция, Великобритания и Израел, където има сериозни ограничения, но в момента бележат пореден пик на новозаразени.

"Разпространението на заразата не става на улицата или в градския транспорт, а в тесния семеен кръг. Ние не можем да ги затворим за повече от няколко дни, хората контактуват, трябва да работят. В Египет и Танзания, например, няма никакви мерки и няма пик на заболеваемост", посочи той.

Той заяви, че ако се имунизират по 10 хил. души на ден, 65% от населението на България ще бъде ваксинирано за около 400 дни.