Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов констатира проблем при ваксинацията.

Два пункта за ваксиниране има в "Пирогов", като са направени и подпунктове, така се ваксинира в 5 пункта. Отделно два мобилни екипа могат да ходят на място. "Но по заявените списъци от 170 човека реално се явяват не повече от 50 души", каза Балтов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Здравният министър Костадин Ангелов потвърди също за проблема - в пунктовете за ваксинация хората не идват. "Не е нормално да има хора, които да чакат, а да не се ваксинират заради неидващи."

"От днес до деня, в който ще се ваксинира и последния български гражданин, мой приоритет става ваксинацията като процес", увери Ангелов.

Ангелов отпушва ваксинацията, отваряйки и четвърта фаза

Ангелов отпушва ваксинацията, отваряйки и четвърта фаза

Не разбира чакането на определен тип ваксина

"Ако ние говорихме в края на миналата година, че 2021 г. ще е годината на надеждата, то е много просто. Надеждата е в нашите ръце, нека не е отлагаме и зачертаваме възможностите, за да си върнем спокойствието и свободата, което отне ковид пандемията", призова здравният министър.

Костадин Ангелов заяви и: че "има хора (б.а доц. Атанас Мангъров), които говорят и които искат думите им да се харесат на обществото".

Според здравния министър от министерството са отговорили на въпросите на джипитата, отговорите са изпратени на БЛС и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, за да са спокойни колегите и да отговарят на своите пациенти.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.7%

от личния си лекар 19.5%

от близки и познати 6.5%

от медиите 22.2%

от други специализирани източници 20.2%

Към указанията обаче има такова да не се ваксинират бременни и плануващите бременност до 6 месеца преди нея. Става въпрос за ваксината на "Астра зенека".

На въпрос за причините здравният министър отказа да отговори, тъй като препоръката и решението е на Експертния съвет и той "няма как да влияе на мнението на експертите". В други страни тази ваксина се прилагала на бременни.

Директорът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обясни по-подробно, че в кратките указания на ваксината на "Астра зенека" е присъствало да не се ваксинират бременни кърмещи, като основанието е, че няма достатъчно изследвания на такава група хора.

Половината страна е в червено, Кюстендил гори заради британския щам

Половината страна е в червено, Кюстендил гори заради британския щам

НОЩ са доволни, мерките ще се разхлабват на анализ 14 дни с отправно число 200 заболели на 100 000 души

"Това е пренебрегнато обаче. Първо в САЩ се е дала опция на избор за ваксинацията при бременни и кърмещи. При нито една от ваксините досега не е имало указание да не се ваксинират бременни жени", отчете още той и добави, че в Израел се ваксинират всички, включително и бременни.

Здравният министър добави, че в случая с ваксинацията на бременни жени е важна оценката на личния лекар.

Отчетоха приключена втора фаза на ваксинацията

Отчетоха приключена втора фаза на ваксинацията

До края на февруари се очаква да бъдат ваксини до 100 000 души