Преболедувалите Covid-19 може би имат дълготраен имунитет и е добре да си направят консултация преди да решат да се ваксинират. Това заяви пред БНР началникът на Клиниката по нефрология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Атанас Кундурджиев.

Техни пациенти, преболедували коронавирусната инфекция, които са имали изграден естествен имунен отговор, след допълнителна ваксинация са получили усложнения, включително и на бъбреците, разказа проф. Кундурджиев. По думите му те са единици. Ваксинирали са се в общия поток. 

Индийският вариант на COVID-19 случайно засечен у нас
Обновена

Индийският вариант на COVID-19 случайно засечен у нас

Вариантът "Делта" е дошъл чрез заразен от Северна Ирландия

"Някои го бяха направили заради тези прословути сертификати, за да могат да пътуват в чужбина. Трябва и ние, лекарите, да разясняваме възможните рискове, да се опираме на науката, защото не е много научно да се твърди, че след като прекараш Covid инфекцията, имунитетът за 6 месеца отслабва и трябва отново ваксинация", каза нефрологът

Пациентите, които получиха усложненията един-два месеца след преболедуването, се бяха ваксинирали, изтъкна нефрологът.

"Може би става някакво пренапрягане на имунната система. Това са все още недобре проучени механизми. За съжаление това става и по световни медии, в целия свят става така. Мисля, че е крайно време да започнем да правим трезви анализи, а тази медицинска политическа коректност да престане", заяви проф. Атанас Кундурджиев.

Има пациенти със сериозни автоимунни заболявания и при тях поставянето на ваксина трябва да стане след прецизна преценка на ползите и рисковете, подчерта той. Той призна, че имат пациенти с автоимунни заболявания, които са получили усложнения след ваксинация.

95 нови случая на коронавирус, поставени са 17 626 ваксини

95 нови случая на коронавирус, поставени са 17 626 ваксини

В болниците в страната се лекуват 1954 души, диагностицирани с COVID-19...

До утре продължават онлайн консултациите на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" за диабетно болни, които могат да проверят доколко са увредени бъбреците им.

В България от 7 милиона население има около 500 000 диабетици и за съжаление повече от половината от тях изобщо не знаят, че имат захарен диабет, отбеляза проф. Кундурджиев.

При 30-40% от хората с диабет има засягане на бъбреците. Това усложнение протича в много от случаите безсимптомно и може да се стигне до сериозни увреждания без пациентът да разбере, предупреди специалистът. По думите му "това е една тиха епидемия".

Проф. Кундурджиев съветва хората с бъбречни заболявания, които дълго време не са проследявали състоянието си заради пандемията, да се прегледат. 

ЕК иска от България по-добра кампания за ваксиниране и технология за колективен имунитет

ЕК иска от България по-добра кампания за ваксиниране и технология за колективен имунитет

50% от населението на ЕС е ваксинирано, в България - само 15%