"На фона на ограниченията, които се вземат в Европа, това, което се предприема като мерки у нас е правилно, но е изключително недостатъчно. Освен това и контролът за спазването на мерките е недостатъчен, категоричен е директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.

"Няма място за оптимизъм, намираме се в плато. Освен задължителната ваксинация - не виждам какво друго може да работи."

1455 новозаразени и 56 починали с коронавирус за денонощие

1455 новозаразени и 56 починали с коронавирус за денонощие

Новопостъпилите в болници през последното денонощие са 262-ма

Според него властите трябва да са по-радикални, мерките трябва да са по-строги. А и като цяло те не се спазват и няма контрол, са наблюденията на Генчо Начев. В студиото на Нова телевизия той изказа и мнение, че трябва да се инкриминират отрицанията на вируса и неговото съществуване. Също така и призивите, които се чуват по медиите за отпадане на мерки и връщането към нормалния начин на живот. "Ние не можем да се завърнем към стария си начин на живот. Тогава нямаше вирус", посочи Генчо Начев.

Той специално постави акцент върху т.нар. дълъг ковид - последствията от едно преболедуване. Болестта удря и уврежда особено силно сърдечната система и бъбреците. Специалистите в световен мащаб отбелязват 22% повишена смъртност сред пациенти със сърдечно-съдови заболявания след прекарване на инфекцията.

Математици: Следваща COVID вълна след месец

Математици: Следваща COVID вълна след месец

Нито тотален локдаун, нито задължителна ваксинация: "Ние не сме Австрия", заяви Николай Витанов

Нужно е да бъдем особено внимателни, настоя Генчо Начев. Най-лошото при този вирус е, че усложненията при всеки са различни, поясни Начев. Той посъветва преболедувалите ковид да си направят профилактичен преглед с кръвни изследвания, ехокардиография и електрокардиография, дори ако нямат оплаквания.