Ние сме във война и във война трябва да се използват всички възможни мерки, за да се победи противникът на противоепидемичните мерки и извънредно положение. Това заяви кардиологът и директор на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев в студиото на Нова телевизия. В момент на война всички мерки са позволени, за да се победи противникът, категоричен бе проф. Начев.

Той обясни, че има песимистична и оптимистична теория за разпространението на коронавируса. Оптимистичната е да се върнем на нивото отпреди три месеца, а песимистичната е да достигнем до нивата на заразените в Чехия. Лично проф. Генчо Начев не вярва, че можем да бъдем оптимисти.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Има трудности в здравната система, но за хаос не мога да кажа. Съвсем нормално е здравният министър да тръгне по частните болници, посочи кардиологът.

Според него може да има директори на болници, които са бездействали, но повечето директори са взели заповедта на министъра присърце. Не може да има болница, която иска да бъде чиста и да не разкрие допълнителни ковид легла. За това трябва да се подготви всяка една болница, настоя проф. Генчо Начев.

По думите му чисто математически болницата трябва да има места за допълнителни легла. Проф. Начев се надява да не стигнем до сценария с полевите болници, които са по-добри, отколкото със спортните зали.

Проверяват лабораториите заради късно отчитане на резултати

Проверяват лабораториите заради късно отчитане на резултати

10 коли на МВР помагат на Спешна помощ

Той подчерта, че се действа навременно, но рестрикциите са закъснели. В началото на епидемията имаше рестрикции и в началото се спазваха - това мисля, че е разковничето, по мнението на кардиолога.

Каквото и да се направи, трябва да е така, че да се обхванат всички пациенти, които имат нужда. Няма пациент, който има показания за спешна операция да не е опериран, увери проф. Начев за работата на болница "Св. Екатерина".

Той не е съгласен да се допуска неносенето на маски в превозните средства. Това е като на футболен мач, даже повече от футболен мач, предупреди кардиологът.

"Няма да стане!": Ангелов иска оставката на шеф на болница, отказала да приеме COVID пациент

"Няма да стане!": Ангелов иска оставката на шеф на болница, отказала да приеме COVID пациент

Става въпрос за Четвърта градска болница в София