Лекарствата за коронавируса няма да решат генералния проблем с общата защита на хората. Те не могат да се използват масово и няма да бъдат без лекарско предписание, а по всяка вероятност и няма да ги има в аптеките, защото ще са доста скъпи. Това коментира проф. Илко Гетов от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) пред БНТ.

По думите му медикаментите се приемат в първите няколко дни и спират репликацията, т.е. размножаването на вируса в човешкия организъм. Няма да има сценарий, при който хората да отидат в аптеката и да поискат такова лекарство само защото нещо им драска в гърлото, отсече проф. Гетов.

За жени в детеродна възраст ще има ограничения при лекарствата за Covid-19, допълни специалистът.

Асена Сербезова:  Няма да има масово преминаване към онлайн обучение

Асена Сербезова: Няма да има масово преминаване към онлайн обучение

Не била спряла процедура на Кацаров за бързите тестова

Проф. Гетов обясни, че сертификатите след бустерна доза важат една година, но становището на Европейската агенция е, че честото прилагане на бустерни дози не е най-подходяща стратегия за справяне с пандемията. Бустерите от моновалентните ваксини, които са разрешени за употреба, не би трябвало да се препоръчват като стратегия, а трябва да се работи за така наречените бивалентни ваксини, добави той.

анкета

Какво ще направите при идването на Омикрон?

Виж резултати

Ще се ваксинирам 4.5%

Ще си сложа бустер доза 21.6%

Маски и дистанция 18.2%

Нищо, за да вървим към стаден имунитет 15.8%

Стига сте ни плашили 39.9%

Проф. Гетов посочи, че все още сме далеч от 50-те процента на ваксинация. Няма друга ефективна стратегия за справяне с коронавируса, освен ваксинирането, каза той.

Според него се очаква през следващия сезон коронавирусът да стане ендемичен, така че да се работи и да се даде зелена светлина на бивалентни, поливалентни и панвалентни ваксини.

Проф. Гетов уточни, че Омикрон протича по-леко и по-рядко се стига до болнично лечение, но трябва да продължим да спазваме мерките. Той се надява да бъдат създадени денонощни Covid зони и да се добавят още няколко показателя в плана на правителството за справяне с коронавируса.

10 160 новозаразени и 93-ма починали с коронавирус за денонощие

10 160 новозаразени и 93-ма починали с коронавирус за денонощие

Излекуваните са 861, а 19 321 ваксини са били поставени

10 160 нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в страната през последните 24 часа, показват данните от единния информационен портал.

Направени са 41 433 диагностични теста - 14 020 PCR и 27 413 антигенни. Положителни са около 25% от пробите.

Към 20 януари активните случаи у нас са 179 301.