Как да избегнем заразяването от кърлежите и летните вируси през лятото посъветва проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.

Над 20% от кърлежите във всички области са заразени с лаймска болест заради мишките, плъховете и донякъде бездомните кучета. На здравното министерство са предоставили карта на България за кърлежите, които миналата година са изследвали за лаймска болест.

Отново провал с косенето на градинките в София, пазете се от кърлежи

Отново провал с косенето на градинките в София, пазете се от кърлежи

За проблема алармира общинският съветник Карлос Контрера

За да се избегнат кърлежите проф. Кантарджиев предупреди: "Не ходете там, където има треви и където може да има кърлежи, не пускайте децата си. Второ - винаги се оглеждайте за кърлежи, защото кърлежа, ако е малко стоял - няколко часа на тялото - не може да предаде инфекция. Третото - дали сме една инструкция, която РЗИ е разпространило чрез своите сайтове".

Пръскането срещу кърлежи е добре, но не трябва след това да е валяло, трябва да има поредица от сухи дни, обясни проф. Кантарджиев.

Запитан как да се избегнат летните вируси, проф. Кантарджиев предупреди, че храната от животински произход трябва да е добре термично обработена - добре изпечена, добре сварена, не се ядат кюфтета-аланглета, добре опържена.

Децата, без имунизация за морбили, да не се водят на курорт в съседни държави

Децата, без имунизация за морбили, да не се водят на курорт в съседни държави

Има голяма вероятност да се заразят, обясни проф. Тодор Кантарджиев

По думите му всяка животинска храна, която е стояла повече от четири часа на стайна температура, не в хладилник, е вече риск за здравето.

Доста случаи на морбили има в съседни на България страни - в Източна Сърбия, в Северна Гърция и в Румъния. На този фон България "се държи добре", допълни проф. Кантарджиев.

Диспропорциите са най-големият проблем на българското здравеопазване, заяви проф. Кантарджиев.

Според него, промените в здравеопазването трябва да започнат с решаването на натрупаните диспропорции. Не бива да се допускат диспропорции и при специалностите - цялата система на ХЕИ остана без лекари, даде пример проф. Кантарджиев.

"Не може едно нещо да се свръх финансира, а друго, което не е по-малко важно да не се (финансира), коментира той. "Който най-много вряка, му се дава най-много", заяви проф. Кантарджиев.