Проблем за справянето с коронавирусната зараза към момента представлява разпространението на британския вариант на вируса, както и настъпващата опасност от втория нигерийски вариант.

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.

"Към днешна дата се наблюдава едно плавно покачване на случаите на COVID-19 у нас. То обаче се различава от стръмното такова, което наблюдавахме през октомври и ноември. Това се дължи най-вече на противоепидемичните мерки, които голяма част от хората спазват." - коментира той.

Последните данни показват, че 96% от циркулиращите вируси в Кюстендил са от британската мутация, а в Бургас 82%.

"За щастие този щам не е по-смъртоносен, лечението е същото и наличните ваксини предпазват от него", добави специалистът.

Сред научната общност в Европа обаче има притеснения във връзка с втория вид на нигерийския вариант на COVID-19.

"Първата мутация бе регистрирана през август. Втората през декември. Такива случаи са малко в Европа, а в България все още нямаме такъв." - поясни професорът.

Той посочи, че всички налични в Европа ваксини предпазват в много висока степен от първата нигерийска мутация.

"При втория щам също има протекция, но не толкова добре колкото при другите варианти. Добрата новина към този момент е, че той не е широко разпространен." - отбеляза проф. Кантарджиев.

Той добави, че ако в ресторантите се спазват мерките и хората внимават с кого се срещат, няма да има големи проблеми.

В „Пирогов“ се готвят за песимистичен вариант за хода на епидемията

В „Пирогов“ се готвят за песимистичен вариант за хода на епидемията

Габровски: Не е разумно да се ходи на заведение

По думите му, ваксинацията е внесла успокоение сред хората, а позитивното отношение към ваксините се връща. На този фон 80 хиляди ваксини ще бъдат доставени в страната на 8 март, а до края на месеца броят им трябва да достигне 200 хиляди.

Експертът коментира и поведението на част от лекарите, които се изказват срещу ваксините.

"Излизат едни учени, които наричат себе си лекари и казват, че ваксините не са изпробвани. А грипните ваксини? Те всяка година са срещу различни щамове - проверявани ли са те 10-15 години? Всичко това не бе направено от незнание. Хора, които имат претенции, че са запознати с ваксините, не могат да говорят по този начин срещу тях. Тогава каквото и да казват специалистите, в хората остава едно съмнение. След него идва страхът." - обобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Представяте ли си, ако Мангъров се бе появил през 80-те години - сега всички щяхме да сме позитивни за СПИН. Защото нали това беше идеята? Да се заразим всички и да върнем нормалното. Не е добре, когато искаш да върнеш нормалното с ненормални идеи." - подчерта проф. Кантарджиев.

Д-р Миндов за доц. Мангъров: Ако иска да тича гол, в неговия театър няма да играем

Д-р Миндов за доц. Мангъров: Ако иска да тича гол, в неговия театър няма да играем

Заразените с коронавирус са 3-4 пъти повече от обявяваните всекидневно 4-5 хиляди случая