Ако държим карантината, ще намалеят заразените от коронавирус. Това заяви проф. Николай Витанов от БАН пред БНТ.

Той е притеснен за карантината, тъй като много българи, които се прибират от западноевропейски страни може да не се съобразят с разпореждането на властите. Виждате какво става в Италия - все едно са във война, заяви ученият. 

Случаите на коронавирус у нас плавно нарастват - вече са 112

Случаите на коронавирус у нас плавно нарастват - вече са 112

В световен мащаб заразените вече достигнаха 245 хиляди

"Второто нещо, което ме притеснява - събиранията и веселбите, които тънат. Този вирус не се влияе от силна музика и юнашко поведение", категоричен е проф. Витанов.

Той призова възрастни хора да ограничат излизането си. Знаейки че починалите са над 65-години, ограничете колкото можете излизането. Повечето от тях са и с други болести, а вирусът влияе върху имунната система. 

Кметът на София: на първа пролет Ви моля да останете вкъщи

Кметът на София: на първа пролет Ви моля да останете вкъщи

Обръщам се към възрастните хора - останете си в къщи!

Такова изказване може да бъде направено, стига човек да има количество данни, заяви проф. Витанов в отговор на въпрос дали може да прогнозира разпространението на вируса по области. Ако в дадена област няма заразени, е трудно да се предскаже как ще се разпространи вирусът.

Слязохме от нашите кули от слонова кост, вече сме при народа, каза иронично проф. Витанов.

Във всички държави ресурсите са оскъдни и е добре процесът на набавянето (със защитни средства - б.р.) да се оптимизира доколкото е възможно. Нашите предсказания са пестеливо да ползваме ресурсите, с по-малко средства, по-добър ресурс, каза математикът.

В момента се движим добре, трендът е почти линеен, не можем за сега да го спрем да стане константа. Проблемът е да не се издъни карантината, както стана случая с Банско, допълни проф. Николай Витанов. 

Математиците от БАН изчисляват как коронавирусът се разпространява

Математиците от БАН изчисляват как коронавирусът се разпространява

БАН започват създаването на математически модели в областта на технологията

Припомняме, вчера имаше среща между премиера Бойко Борисов и математици от БАН, които да изчислят как се разпространява коронавирусът.