От Българска академия на науките (БАН) започват създаването на математически модели в областта на технологията, за да могат да дадат прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът на разпространението на коронавируса.

Новината съобщи председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на брифинг в Министерския съвет, посветен на мерките за ограничаване на коронавируса в България.

БАН се е включила към работата по подпомагане на правителството и кризисния оперативен щаб с биолози, химици и капацитет и експертиза в областта на математическото моделиране в биологията.

8 000 маски дават на всички джипита днес

8 000 маски дават на всички джипита днес

Еднократни маски - 79 000 броя

Предприетите мерки от правителството работят и ако карантината се задържи, не бъде пробита и се спазва, след около 3 седмици ще имаме хубави новини относно броя на заболелите, а след 2-3 месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили със заболяването, изтъкна проф. Николай Витанов от БАН.

"Най-важното е да се спазва карантината и няма да се стигне до италиански вариант", увери проф. Витанов.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски смята, че помощта на Академията е ценно допълнение към работата на щаба, защото създаването на математически модели във връзка с отделните региони би дало особено ценна информация за редица решения - пренасочване на медицински специалисти и ресурси за справяне с епидемията.

Припомняме, на 8 март бяха регистрирани първите два случая на коронавирус у нас - в Плевен и Габрово, а към днешна дата случаите са 94, от които трима пациенти починаха.

На 13 март по предложение на Министерски съвет Народното събрание гласува въвеждане на извънредно положение за срок от един месец - до 13 април. Моментално бяха въведени редица ограничителни мерки в обществото, включително и препоръка за строга социална изолация.

На 11 март заради разрастването на епидемията в цяла Европа, а и в световен мащаб, на ниво Европейски съюз също бяха въведени мерки, включително и решение за затварянето на границите на общността.

Хронологията у нас:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба11 март - първа жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41

15 март - 8 нови установени, 51 общо.

16 март - 11 нови, един е британски гражданин, общо 62

17 март - 19 нови случая, 81 установени

18 март - 11 нови случая, 92 установени.

19 март - 2 нови, 94 установени, трета жертва