8 000 маски трябва да тръгнат за всички общопрактикуващи лекари днес през службите на Районните здравни инспекции (РЗИ). Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет.

Днес правителството има "две добри новини", по думите на Дончев. Втората е, че още две фабрики започват производството на защитни костюми с темп не по-малък от 200 костюма на ден.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР комисар Никола Николов, който бе назначен да ръководи снабдяването с медицински материали, обобщи разпределението на медицинските материали и консумативи:

Високо специализирани маски за лекари, които работят в болници с пациенти заразени с коронавирус - 38 000 бройки. Те са разпределени чрез 28-те регионални РЗИ.

БЛС: Не може лекари без защитни средства да вземат проби за коронавирус

БЛС: Не може лекари без защитни средства да вземат проби за коронавирус

Областният на Варна Стоян Пасев настоя лични лекари да изследват близки на заразен

Еднократни маски - 79 000 броя. От тях 47 000 са за болници и центрове за спешна медицинска помощ и 32 000 за държавни институции, които работят с хора.

Защитни костюми за многократна употреба - 100 костюма за лечебни заведения. Всеки един такъв костюм е произведен в България и може до 50 пъти да бъде пран. Днес още 300 такива ще бъдат разпределени.

Еднократни защитни костюми - 10 050 бройки.

Предпазни очила - 78 500 бройки.

На граничните пунктове са инсталирани повече повече от 70 камери за наблюдение на пътниците по сухопътните и въздушни граници.

От Турция се очакват днес 89 950 броя еднократни защитни костюми, а многократни защитни костюми - 3 590 по договор с български производители.

Обикновени медицински маски - 1 млн. броя.

Лекари от столична болница плашат с оставка, защото нямат защитно облекло

Лекари от столична болница плашат с оставка, защото нямат защитно облекло

Медиците посочват, че посрещат хора, които може да са болни от коронавируса

Калцуни за болници, които се лекуват пациенти с коронавирус - 150 000. Други калцуни - 100 000. Ръкавици - 4 480 000 бройки.

Рискът при получаване на доставките е в транспорта, защото много държави затварят своите граници, предупреди комисар Николов. Чакат се още доставки от Индия и от Виетнам, с полет от Москва да пристигнат - 500 000 ръкавици, 2000 костюма за еднократна употреба.

От Доха, Катар, трябва да дойдат допълнително 200 000 маски и още 100 000 в следващите дни. Продължават разговорите и със 72 български фирми за шиене на маски в България. Редица лечебни заведения и институции поръчват на тези фирми изпълнение за нуждите си, каза комисар Николов.

Планирано е да се доставят за системата на РЗИ около 36 000 маски месечно, като за спешната помощ нуждите са около 212 000 бройки на месец. Осигуряват се граничните пунктове и летища с около 10 000 маски месечно.

Шест положителни проби за коронавирус ни делят от нови мерки
Обновена

Шест положителни проби за коронавирус ни делят от нови мерки

Пълна мобилизация за обучение и контрол в ромските махали в страната

Припомняме, на 8 март бяха регистрирани първите два случая на коронавирус у нас - в Плевен и Габрово, а към днешна дата случаите са 94, от които трима пациенти починаха.

На 13 март по предложение на Министерски съвет Народното събрание гласува въвеждане на извънредно положение за срок от един месец - до 13 април. Моментално бяха въведени редица ограничителни мерки в обществото, включително и препоръка за строга социална изолация.

На 11 март заради разрастването на епидемията в цяла Европа, а и в световен мащаб, на ниво Европейски съюз също бяха въведени мерки, включително и решение за затварянето на границите на общността.

Математиците от БАН изчисляват как коронавирусът се разпространява

Математиците от БАН изчисляват как коронавирусът се разпространява

БАН започват създаването на математически модели в областта на технологията