6 положителни проби ни делят от въвеждане на нов модел на работа спрямо опасността от разпространение на коронавирус у нас.

Това стана ясно от думите на ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Оперативния щаб, на брифинг в Министерски съвет.

Той обясни, че новите мерки вече са изработени и приети и ще бъдат задействани, когато достигнем 100 положителни проби. Припомняме, че тази сутрин бяха обявени още два положителни резултата, като по този начин достигнахме 94 случая на коронавирус у нас.

Щабът е разпоредил обучение и засилен контрол в ромските махали в страната. Препоръките са отправени към МВР, местните РЗИ-та и ромските медиатори.

Началникът на щаба Мутафчийски обясни, че навсякъде, където има такива общности, трябва пълна мобилизация на местната власт и на всички институции. В старозагорска област още отпреди 3 март е получен първият сигнал за неспазване на мерките на правителството за карантина, посочи генерал Мутафчийски.

8 000 маски дават на всички джипита днес

8 000 маски дават на всички джипита днес

Еднократни маски - 79 000 броя

Той обясни, че трябва изключително сериозен подход към ромските групи за разясняване на това що е карантина, що е коронавирус, какво е заболяването, как се предпазва човек от това заболяване, как се предава това заболяване. Това се налага и заради засиленото връщане на български граждани от чужбина в последните седмици.

"Моля, да не звучи това като дискриминационни мерки, но ще видите по-голяма активност около ромските общности", посочи Мутафчийски.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че ако щабът препоръчва по-строги мерки за по-застрашените групи от населението, те ще бъдат изпълнени.

Няма как да бъдат затворени границите за прибиране на българските граждани от други страни. Мярка като "затварянето на границите" не значи, че ще блокираме нашите сънародници да не се приберат, увери генерал Мутафчийски.

Преди брифинга на Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на Българската академия на науките (БАН). Той благодари на учените, които помагат не само със статистика и изчисления, но и с прогнози до къде ще стигне кризата.

Математиците от БАН изчисляват как коронавирусът се разпространява

Математиците от БАН изчисляват как коронавирусът се разпространява

БАН започват създаването на математически модели в областта на технологията

"Наред с чисто здравните мерки - облекла, маски, какви поръчки, за колко дълго, какви пари да се отделят и на базата на данните", обясни Борисов помощта на учените от Българската академия на науките.

Единствената мярка, която до сега не сме наложили и още отлагаме, е да забраним да се излиза от вкъщи, но трябва да се включи и армията, социалните служби, пожарната. По думите му, нужно е да се подготвим, за да подсигурим храната и водата на хората, които нямат деца и близки.

БАН с неговите институти помага на оперативния щаб за справяне с коронавируса да взима по-точни решения, заяви Борисов.

Припомняме, на 8 март бяха регистрирани първите два случая на коронавирус у нас - в Плевен и Габрово, а към днешна дата случаите са 94, от които трима пациенти починаха.

На 13 март по предложение на Министерски съвет Народното събрание гласува въвеждане на извънредно положение за срок от един месец - до 13 април. Моментално бяха въведени редица ограничителни мерки в обществото, включително и препоръка за строга социална изолация.

На 11 март заради разрастването на епидемията в цяла Европа, а и в световен мащаб, на ниво Европейски съюз също бяха въведени мерки, включително и решение за затварянето на границите на общността.

Хронологията у нас:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба11 март - първа жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41

15 март - 8 нови установени, 51 общо.

16 март - 11 нови, един е британски гражданин, общо 62

17 март - 19 нови случая, 81 установени

18 март - 11 нови случая, 92 установени.

19 март - 2 нови, 94 установени, трета жертва