Вече 112 случая обяви тази сутрин шефът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Така за миналото денонощие страната ни добавя +18 случая.

С коронавирус е потвърден и мъжът, който се намира в тежко състояние в "Пирогов", интубиран е.

Венцислав Мутафчийски обяви разпределението: Варна - 4-ма души, Смолян - 3, Перник - 2, Пловдив - 2, Габрово - 2, Плевен - 4, Ловеч - 1 Благоевград - 2, Бургас - 2, Лом - 1.

В София 14 са настанени във ВМА, включително и 21 силно суспентни. В Александровска болница са двама, в "Пирогов" са четирима, в "Софиямед" е един.

В световен мащаб заразените вече достигнаха 245 хиляди, посочи още Венислав Мутафчийски и допълни за ръст на случаите в Гърция - 500 и резкия скок на 359 случая в Турция.

Столичните лекари искат забрана за софиянци да напускат домовете си 

Столичните лекари искат забрана за софиянци да напускат домовете си 

Според тях не се спазвали мерките срещу коронавирус

Шефът на оперативния щаб заяви, че е запознат с призива на столичните лекари за затягане на мерките в града, но на този етап броят на случаите спрямо населението не дава данни и основания за това. 

ВМА вече е направила постъпки за внос на лекарство на основата на хидроксихлороквин сулфат. 

Този продукт не е разрешен в България и на специален режим на внос. Венцислав Мутафчийски заяви обаче, че не би използвал думата "доказан" по отношение на препарата за лечение на коронавирус, тъй като той е с предполагаем положителен ефект. "Това е лекарство, което се споменава в група с още 8-9 лекарства, които също са с предполагаем положителен ефект, но влизат в списък с препоръчителните лекарства от Световната здравна оганизация (СЗО).

Разговаряно е с производители в България дали е възможно да бъде направено такова производство. В момента се изяснява дали е възможна доставката на суровини, каза той и посочи, че както с маските, така и защитните облекла повечето от суровините са от Китай.