"В България не съществува думата профилактика, в Рамковия договор не е заложена профилактика. Касата не плаща за профилактика, значи не си върши работата. В България нямаме дете без кариес. Нямаме скринингова политика за изследване на оралното здраве. Човек, ако не профилактира собственото си здраве, няма бъдеще".

Това заяви на пресконференция в БТА д-р Анатолий Кънев от Сдружението на българските зъболекари. По думите му Сдружението не е алтернатива на Зъболекарския съюз, а е "съвестта". 

В 12 области има нарушения при детското зъболечение установи ВАП

В 12 области има нарушения при детското зъболечение установи ВАП

Проверка на ВАП устонови 4537 нарушения

Според д-р Кънев от предоставените за 2019 г. 167 млн. лв. за лечението на 6-7 млн. население има неусвоени 2 млн. лева за зъболечение. В същото време мнозина от пациентите не получават зъболекарска помощ.

Според Националния рамков договор Касата отпуска 105 лв. за зъболечение на работещ възрастен. Здравната каса плаща за зъболечение на дете по 200 лева годишно. Пащаните от Касата пломби са от амалгама, изтъкват зъболекарите от Сдружението. 

"В моята клиника никой не си е поискал пломба с амалгама", каза д-р Кънев. Той цитира част от услугите, заплатени от НЗОК - "Вадене на зъб с упойка" и даде пример колко недалновидно е формулирана: "Да дойде някой властимеющ да му извадя зъба без упойка"

Зъболекари се карат дали нова наредба ще остави гражданите без зъболечение

Зъболекари се карат дали нова наредба ще остави гражданите без зъболечение

Спорът е за документа, регламентиращ правилата, за тайни обсъждания, демократичност в зъболекарския съюз и отсрочка

От Сдружението са подготвили няколко проекти за нормативни документи - Фонд за дентална профилактика, модел за стоматологична помощ в България, изброи той. По думите му управляващите задават правила, които скарват гилдията, а това е техен хитър ход, смята зъболекарят.

Относно идеята за разкриване на два нови факултета, той коментира: "Излиза, че сме люпилня за зъболекари, а 1/3 от населението е стоматологично необслужено". 

От Сдружението на зъболекарите признават, че страната ни е на първо място по брой зъболекари на глава от населението в Европа. В същото време от тези 10 000 зъболекари само 4 000 са в София, а провинцията остава непокрита. 

Сега има три стоматологични факултета на малка България, говори се за още 2 факултета в Плевен и Бургас. Хем много говорим, хем даваме 100 лв. на човек годишно за зъболечение, заяви д-р Кънев. 

Остър недостиг на лекари и зъболекари в Разградско

Остър недостиг на лекари и зъболекари в Разградско

В областната болница липсват лекари във всички специалности

Той призова за създаване на Камара на зъболекарите и разбиване на монопола (на Зъболекарския съюз - б.р.). Проблемът на здравеопазването се решава на държавно ниво, категоричен е той. Съществува монопол, има контрол, който не позволява развитие. Задължени сме да членуваме в единствен съюз, поясни зъболекарят.

Не може да има един съюз, който да ни задължава да плащаме членския си внос там, възмути се зъболекарят. Немалка част от гилдията не участва в работата на НЗОК. Те се оказват непредставени. Някой решава нашата съдба. Когато някой ни казва какво да правим, се получава монопол, повтори многократно мотивите си д-р Кънев. Нямам и не искам да имам договор с Касата, но съм задължен да имам договор, каза той.

По думите му, който не е член на официоза (Български зъболекарски съюз - б.р.) не може да открие зъболекарски кабинет. Демокрацията е процес, не е статукво. Искаме да се демонополизира здравеопазването, каза д-р Анатолий Кънев

Зъболекари обсъждат на конгрес ограниченията на новата наредба
Обновена

Зъболекари обсъждат на конгрес ограниченията на новата наредба

Всички с диплома по дентална медицина могат да работят всичко, смята д-р Шарков

На пресконференцията бе представен и отличеният от Сдружението Зъболекар на 2019 г. д-р Димитър Кътев от Враца. Избраният зъболекар от Сдружението се обявява в Деня на Света Аполония, която е избрана за тяхна покровителка.