Зъболекари обсъждат на конгрес дали новата наредба ще лиши пациентите от зъболечение. Преди дни над 1000 зъболекари подписаха петиция срещу проект на наредба за добра медицинска практика, изготвен от Българския зъболекарски съюз.

Пред БНР председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков заяви, че няма никакви ограничения за практикуващите лекари по дентална медицина в България да извършват досегашните лечебните дейности. 

Зъболекари се карат дали нова наредба ще остави гражданите без зъболечение

Зъболекари се карат дали нова наредба ще остави гражданите без зъболечение

Спорът е за документа, регламентиращ правилата, за тайни обсъждания, демократичност в зъболекарския съюз и отсрочка

"Единните държавни изисквания за придобиване на диплома по дентална медицина ясно и точно казват, че всички, получаващи дипломата, имат право да работят всичко. Имахме среща с колегите, които са в основата на протеста, който ще продължава и днес на конгреса", каза д-р Шарков.

Пред БГНЕС един от зъболекарите - д-р Венелинов от Варна обясни, че написаният проект трябва да бъде тотално променен. По думите му проектът нито е законосъобразен, нито е съобразен с европейските насоки. Има нужда от въвеждане на правила, ние зъболекарите не сме против правилата, каза той.

Целта на правилата е да премахнат кабинетите, в които не се работи по адекватни за здравето на нашите пациенти методи и начини. Целта е да има адекватни материали и комуникация с пациента. За нас е важно нашите пациенти да са доволни и да са здрави.

За последните 13 г. нивото на зъболекарското съсловие се вдигна изключително много, категоричен е той.

Проектът за нови правила за добра медицинска практика по дентална медицина са събудили недоволството на зъболекарското съсловие. В проекта освен насоки има и доста рестриктивни текстове, които забраняват на зъболекарите да извършват определени дейности, каза д-р Венелинов.

По закон, според нашата диплома и образование ние имаме право да вършим тези неща. Другото, което притеснило зъболекарите, е че срокът за обсъждане е бил двуседмичен, което е много кратко.

Това не касае само нашата работа, то касае пациентите. Ако аз нямам право да върша дадена дейност, значи не мога да лекувам моите пациенти и те трябва да търсят друга помощ. Това разбуни духовете. Зъболекарите са притеснени и от противоречието - ръководството на Зъболекарския съюз непрекъснато обяснява, че нямало да има рестрикции, но текстът предвижда рестрикции, каза д-р Венелинов.

Новите стандарти създават опасения, че ще се ограничи работата на зъболекарите, ще има разделение на специалисти и на дентални лекари без специалност, на индивидуални практики, дентални клиники. У нас се породи страх, който искаме да изчистим, заяви друга зъболекарка.

За опасенията, че зъболекарите ще имат възможност само да чистят зъбен камък и да избелват зъбите на пациентите си, д-р Шарков заяви, че системата на здравеопазване, за оказване на дентална помощ в България, е базирана на първичната извънболнична дентална помощ. Там не се говори за специализиране, подчерта д-р Шарков.

"Специализираните лечебни заведения са 180, а над 9000 са за първична извънболнична дентална помощ. Как ние да разрушим ... ние трябва да сме луди да си разрушим собствените практики", каза председателят на Българския зъболекарки съюз. 

Проверяват дали медици и зъболекари спазват договорите си с НЗОК

Проверяват дали медици и зъболекари спазват договорите си с НЗОК

Проверката е разпоредена от Върховната административна прокуратура

Той уточни, че възраженията на денталните лекари са по специалната част на документа, която ще бъде доработена.

На друго мнение е един от стоматолозите. Според д-р Виктория Илиева тези текстове ще усложнят лечението в малките градове и няма да има кой да лекува хората по селата. "Тук има малко специалисти. Това ще възпрепятства хората да получат нужното зъболечение. Това ще се отрази не само на младите зъболекари. Една специализация трае 3 години - трябва да си оставим личните практики и да отидем да специализираме във факултетите в страната".

Зъболекари: Лечението от НЗОК е унижение

Зъболекари: Лечението от НЗОК е унижение

По думите на Анатолий Кънев проблемът бил монополът

Отпускат се много малко места за специалност и е много трудно да се влезе да се учи там. "Ние можем да вземем една специалност, но те са шест. Има хора, които работят повече от едно нещо и не искат да се ограничават само в едно", каза д-р Илиева.

Зъболекарите са категорични, че правилата за добра медицинска практика трябва да са в интерес на колегите и пациентите и не трябва да има драстични забрани кой какво може да практикува. 

346 болници с 53 173 легла на разположение на българина

346 болници с 53 173 легла на разположение на българина

Най-много легла има в Пловдив, Смолян и Плевен