Прокуратурата ще разследва случай с нарушена конфиденциалност на пациент с ХИВ. За това съобщават от Национална пациентска организация (НПО), която е сезирала Комисията за защита от дискриминацията (КЗД).

Положителният ХИВ статус на пациента е публично разгласен в телевизионен репортаж.

Правата на пациента са нарушени от медицински специалисти – служители в лечебно заведение, през септември миналата година. През национална медия без неговото съгласие те издали здравния статус на пациента. Именно заради това Националната пациентска организация е сезирала КЗД на основание дискриминация спрямо пациента по признак „увреждане”.

С решение на комисията случаят е изпратен на Софийската районна прокуратура. Причината е, че в хода на проучването по случая са установени данни за извършено престъпление.

От неправителствената организация не поясняват точно за кой случай става въпрос, но през септември месец лекари от ИСУЛ разкриха пред БиТиВи, че лекар от голяма софийска болница е скрил, че е болен от СПИН. Все пак не е ясно дали Комисията за защита от дискриминация е била сезирана точно за този случай.

Основен мотив в сигнала до комисията за нарушените права на пациента бил член от Закона за здравето. Според въпросния член медицинските лица нямат право да разгласяват информация за пациента, която е получена при изпълнение на служебните им задължения.

От решението на Комисията за защита от дискриминация става ясно, че правата на пациента са нарушени и съобразно член от Наказателния кодекс. Според нарушения член длъжностно лице, което съобщи другиму информация, която му е поведена или достъпна по служба и за която се знае, че е служебна тайна, се наказва със затвор до две години или с пробация.

КЗД изтъква, че да се запази конфиденциалността на пациенти с ХИВ/СПИН е основен принцип и задължение на лекаря и медицинския персонал, който има отношение към диагностиката и лечението им.