Заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов ще се наложи заповедта за поставяне под задължителна изолация при контакт със заразен с коронавирус да бъде променена. Това стана ясно от думите на главния санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред "Свободна Европа". Той самият също е под карантина заради контактите си с премиера, който е с COVID-19.

От Министерството на здравеопазването са категорични, че отрицателният резултат от PCR тест отчита само моментното състояние на лицето, без обаче да е основание за преустановяване на карантината или намаляване на нейния срок.

Това потвърди и доц. Кунчев. Според него обаче заповедта трябва да се прецизира, като в нея бъдат описани длъжности, които са изключения, за които ще е възможно изолацията да бъде отменена.

Борисов: Лекувам се като всеки българин, нашите медици са сред най-добрите в света

Борисов: Лекувам се като всеки българин, нашите медици са сред най-добрите в света

Премиерът остава с общо неразположение, но ще изпълнява задълженията си

Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това, подчерта експертът. Той поясни, че по тази причина в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде свалена.

"Представете си, че затворим цялото здравно министерство, защото министърът е общувал с премиера или неговите заместници са общували с него. Кой ще движи нещата?", мотивира се доц. Кунчев.

Според него подобен подход е логичен, но тъй като заповедта е написана без изключения, на практика в момента тя се нарушава и така "хората се дразнят".

По негови думи, за да няма такова дразнение, трябва ясно да бъде описано при какви длъжности и в какви ситуации тази заповед може да бъде отменяна.

Директорът на столичната РЗИ хвърли оставка

Директорът на столичната РЗИ хвърли оставка

След разговор със здравния министър

Припомняме, в неделя премиерът Бойко Борисов обяви във Фейсбук, че е с коронавирус. Преди това РЗИ официално му свали карантината след два отрицателни PCR теста.

Инспекцията наложи карантина на всички близки контактни лица на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков след положителен тест за COVID-19.

Вчера вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи, че Борисов е добре и засега няма нужда от заместници.

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пък заяви, че столичната РЗИ е нарушила закона с отмяната на карантината на премиера. По-късно през деня стана ясно, че директорът на столичната РЗИ Данчо Пенчев е подал оставка.

Подобен бешеи случаят с президента Румен Радев седмица по-рано. Той трябваше да се върне извънредно от посещение в Естония заради контакт у нас със заразения с коронавирус ръководител на ВВС ген.-майор Димитър Петров. Президентът замина на международна визита, въпреки че е знаел, че е контактно лице. При връщането си Радев беше поставен под карантина, но след отрицателни тестове директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев я свали. По този начин и президентът, и премиерът не бяха изолирани за 10 дни, както предвижда заповедта на здравния министър.

Столичната РЗИ нарушила закона с отмяната на карантината на премиера

Столичната РЗИ нарушила закона с отмяната на карантината на премиера

Няма документ за декарантиниране, срокът е 10 дни, категоричен д-р Кацаров