Председателят на Столичния общински съвет (СОС) представи днес програма за предоставяне на психологическа помощ като форма на палиативна грижа в четирите столични многопрофилни болници за активно лечение и СБАЛОЗ "Марин Мушмов", заедно с директорите на здравните заведения и председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова, съобщи БНТ.

Инициативата вече се осъществява в Първа, Втора и Четвърта МБАЛ, Многопрофилна болница за активно лечение "Княгиня Клементина" и в Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания "Проф. д-р Марин Мушмов".

ВМА открива гореща линия за психологическа помощ

ВМА открива гореща линия за психологическа помощ

Специалистите от ВМА ще дават безплатни консултации

Психологическа помощ ще се оказва напълно безплатно по по четири часа на ден на тежкоболни пациенти и техните близки от целия град. Данни за контакти с психотерапевтите вече са обявени на интернет страниците на болниците.

Целта на инициативата е тежкоболните пациенти да имат възможност да се обърнат към психолог. На онкологичните психологическа подкрепа ще се оказва задължително от страна на лекарите. Палиативната грижа не замества, а единствено допълва стандартната, като така ще се комбинират усилията на широк кръг специалисти в полза на пациента.

БЧК стартира онлайн кампания за психологическа помощ

БЧК стартира онлайн кампания за психологическа помощ

Експерти ще предоставят помощ всеки ден от 12:00 ч. до 14:00 ч.

"Идеята ни е да помогнем на хората да преминат по-лесно през стреса и тежкия период на лечение, като и да съдействаме за добрия му завършек. Скоро, заедно с пациентски организации и експерти, ще представим подробна програма за информиране и профилактика на онкологичните заболявания", посочи Георги Георгиев.