Фармацевтично-технологичната характеристика различава двете утвърдени за използване ваксини срещу коронавирус. Като цяло ваксините се основават на един принцип, обясни представителят на ЕМА у нас Илко Гетов. В студиото на БиТиВи той посочи, че ваксината на Pfizer се поставя при лица над 16 години, а тази на Moderna при лица над 18. Също така разликата между двете ваксини е в периода между двете дози - съответно 21 и 28 дни.

Според Гетов не би трябвало да има голямо чудене коя ваксина да се избере, а трябва да има добра комуникация с личния си лекар.

Категорично трябва да се спазват правилата за отстояние между двете дози и втората доза трябва да бъде поставена - защита организмът има едва след втората доза и то 7-8 дни след поставянето й, посочи Илко Гетов, а след ваксинирането поведението трябва да остане същото.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%

Мнението на Гетов е, че мерките не трябва да се разпускат преди да започне масовото ваксиниране. "Мисля че още малко трябва да издържим", призова той и допълни един условен срок за отхлабване в края на февруари месец.

Илко Гетов, коментира и случая в Сандански, където общински съветници се ваксинираха с дози, предназначени за хората, които работят на първа линия, което е нарушение.

Имунизационният календар е направен от най-добрите експерти и е съпоставим с този на Германия, Израел и други държави. Всичко е въпрос на добра организация, посочи Илко Гетов и обясни, че дори да не е имало желаещи лекари за поставяне на ваксина, той е сигурен, че в Сандански има достатъчно учители или възрастни хора, които са от втора линия.