Правим всички възможно да осигурим достъп до по-качествено здравеопазване. Това увери пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той е категоричен, че реформата в здравеопазването няма да бъде спряна.

Относно решението на Българския лекарски съюз (БЛС) да не подпише Националния рамков договор (НРД), Шарков коментира, че договорът за тази година е по-добър от действащия миналата година.

Той отчита, че безспорен проблем е съпротивата срещу контрола, защото става въпрос за 3,5 млрд. лева.

Припомняме, че лекарите отхвърлиха рамковия договор, без той да е гледан по същество. Те обявиха, че не подкрепят водената политика в здравеопазването. Проектът на Здравна карта е юридически и медицински неадекватен, неприемлив за професионалните среди и вече предмет на съдебно оспорване, убедени са от БЛС. Те квалифицират пръстовия отпечатък като поредния административен абсурд.

Ваньо Шарков отбеляза, че предишната национална здравна карта е ограничавала някои от болниците да сключват договори с НЗОК. Такъв е случаят с болницата в Благоевград.

Щяла да бъде прекратена практиката пациенти да бъдат изписвани 3-4 дни след инсулт. По думите на зам.-министъра, ако това е неморално, значи някъде била загубена представата за морал и ценности.

Шарков е категоричен, че всичко зависи от гилдията. На никого не помагало да се очаква контролът да се прави само от Здравната каса. Той подчерта, че пътят е труден и изминаването му зависело от всички.