Реорганизацията на здравната система е най-голямото предизвикателство в момента. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов, който докладва пред депутатите за ситуацията у нас.

Вчера социалистите настояха той да се яви в парламента, за да каже каква е пандемичната ситуация в страната. За това дали Ангелов да се яви в Народното събрание вчера дори депутатите от ГЕРБ и БСП се скараха.

Днес обаче министърът застана пред законотворците. Отменени са ваксинации, профилактични прегледи и плановете операции с цел да се ограничи пандемията.

От думите му стана ясно, че не сме достигнали най-критичния момент- 600 заразени на 100 000. При такава статистика и тогава ще се въведат цели Covid болници и така наречени чисти болници за останалите пациенти. При необходимост ще се създаде национален координационен център.

Заявили сме интерес за три ваксини за COVID-19

Заявили сме интерес за три ваксини за COVID-19

Ваксинирането ще става доброволно, обяви здравният министър

87 311 са инфектираните от началото на пандемията, от тях активни към 12 ноември са 58 699. 3459 са заразените медици. 26 714 са излекуваните пациенти от началото на заразата. 121 са медиците, настанени в лечебни заведения, а 9 от тях се намират в интензивно отделение.

На 14 място сме в ЕС по заболеваемост, стана ясно още от думите на Костадин Ангелов. По отношение на смъртността сме на седмо място сред членките, поясни той.

Министерство на здравеопазването е предприело действия за обезпечаване нуждите от Ремдесивир. На второ място сме по нисък дял на медицински страни в ЕС след Гърция.

Наблюдава се засилено търсене на антибиотици и презапасяване сред населението. Няма недостиг на антибиотици в страната, според министър Костадин Ангелов.

Няма недостиг на нито едно лекарство за лечение на COVID-19 у нас

Няма недостиг на нито едно лекарство за лечение на COVID-19 у нас

Здравният министър предупреждава да не се самолекуваме

60 000 дози ще предостави на аптечните мрежи роден производител. Иначе има аналогични медикаменти в аптеките на тези, с които хората се презапасяват. Няма да ви лъжа: време е за обединение, каза Ангелов. Думите под герба: Съединението прави силата, не са просто някакви слова, подчерта здравният министър. Ще направя дори и невъзможното, за да се овладее тази ситуация, подчерта той. Ще е трудно, но ще успеем, заяви Ангелов, като според него с малки крачки ще спечелим битката с коронавируса.

БСП обвини управляващите, че са окепазили дебата за вируса. Георги Михайлов излезе на трибуната и подчерта, че здравният министър не е рохко яйце, че управляващите да го пазят. За него първият проблем е тестването на гражданите. Тестването на гражданите трябва да е безплатно, по мнението му.

Натикването във всяка болница на covid отделения и на covid пациенти създава реални условия да бъдат все повече и повече контаминирани колеги от медицинския персонал, предупреди червеният депутат.

Социалистите искат да има болница само за пациенти с коронавирус. Освен това, за левите е необходимо държавата са проведе мащабна разяснителна кампания. Тази паника сe създаде напълно изкуствено, според Михайлов.

Не подценихме ситуацията, всички сбъркахме, призна Костадин Ангелов

Не подценихме ситуацията, всички сбъркахме, призна Костадин Ангелов

Той е притеснен дали ще издържат силите на лекарите и медицинските сестри