Прибързано е решението за признаване на антитела за зелен сертификат. Това заяви пред БНР акад. Богдан Петрунов - един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България.

Той подчерта, че никъде в света, освен в няколко кантона в Швейцария, това не е прието като достатъчно основание да се издава сертификат.

Експертът обясни, че СЗО препоръчва решението за това да се вземе от местните експерти, т.е. не е общовалидна мярка. Причината е, че не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже какво количество антитела е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавируса.

Няма достатъчно тестове за антитела, според управител на лаборатория

Няма достатъчно тестове за антитела, според управител на лаборатория

Завишаване с 20% на текущото потребление ще създаде проблем

Това е теоретично невъзможно, тъй като тази защита зависи от състоянието на имунната система на конкретния човек, от състоянието на организма му в същото време, от придружаващи заболявания, от фактори на околната среда, от начина му на хранене, обясни Петрунов.

Той посочи, че е приета от СЗО една арбитражна единица BAU, която да даде ориентация, че при 10 пъти повече от нормата може да се смятаме за защитени, но това не е научно доказано.

Според него решението за зелен сертификат при антитела е популистко и ще доведе до разпространяване на инфекцията. Той е категоричен, че това няма да ни помогне да се борим срещу вируса, а е трябвало да се наблегне на това да се имунизират хората.

Зелен сертификат и с антитела, но с условия

Зелен сертификат и с антитела, но с условия

Той ще е валиден 90 дни и трябва да да е с определни показатели

В цял свят зеленият сертификат има само три елемента - ваксиниран и преболедувал и отрицателен PCR тест, подчерта имунологът.

По негови думи най-тревожни в България са високата смъртност и големият брой болни в интензивните отделения. От тези хора 10-12% най-много биха останали живи, предупреди той.

Според него това, че има лекари и учители, които не желаят да се ваксинират, разколебава хората при вземането на решение дали да се имунизират.

Сертификат след антитела - при изследване на 3 месеца и то с определени тестове

Сертификат след антитела - при изследване на 3 месеца и то с определени тестове

Становището на Експертния съвет по "Клинична имунология"