Лекарството за онкоболни "Пеметрексед" е закупено от 9 болници на цена от 129 до 1063 лв., което е 7 пъти разлика в цената.

Това обяви на брифинг в парламента управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев по повод изявлението му от няколко дни, че се спекулира с цените на едно и също лекарство.

Става дума за едни и същи производители и едно лекарство, което има 4 производителя.

Информацията е постъпила от един от тях, изясни д-р Дечев. 

БСП и ДПС искат изслушване на шефа на НЗОК

БСП и ДПС искат изслушване на шефа на НЗОК

Дечо Дечев даде сигнал за сериозни проблеми

След получения сигнал е направен анализ и се оказало, че всички, които са отчели фактури към НЗОК, са частни лечебни заведения, като в низходящ ред следват държавни, общински, комплексни центрове.

Управителят на НЗОК цитира наредбата, според която и в рамките на закона, се казва, че "след като една цена е в рамките до посочената като максимална, е напълно допустима и касата трябва да заплати".

"Един от производителите забелязва, че има разлика в сумите, които НЗОК е заплатила, и това, което той е получил - при еднакъв брой опаковки. По този механизъм той би трябвало да направи отстъпки и съвсем логично казва за какво да плащам отстъпки, при положение, че съм получил по-малко суми", обясни схемата д-р Дечо Дечев. 

БСП сезира главния прокурор за интервюто на Дечо Дечев

БСП сезира главния прокурор за интервюто на Дечо Дечев

Драгомир Стойнев предупреди, че Здравната каса се източва

Той добави, че от производителя са поискани финансови документи, които да показват, че цените са еднакви за всички търговци. При цените, за които НЗОК е плащала, има огромна разлика и тя е в рамките на 7 пъти, а информацията за това на каква цена се купуват лекарствата от производителя не е известна, защото финансовите въпроси са между Касата и болницата, обясни още Дечев.

В парламента присъства и здравният министър Кирил Ананиев. Той каза, че досега не са постъпвали сигнали за такива огромни разлики в цените на лекарства, а това е първият сигнал, който дава шефът на НЗОК

Дечо Дечев не иска втори мандат като шеф на НЗОК

Дечо Дечев не иска втори мандат като шеф на НЗОК

В края остро разкритикува екипа на Кирил Ананиев

Ананиев изреди и мерките, които следват от това:

- МЗ ще изпрати проект за изменение на текстове в Закона за обществените поръчки в Министерство на финансите, предвиждащи частните лечебни заведения да прилагат същите права като държавните.

- Ще бъде изпратено писмо до НАП с копие до министъра на финансите да се направи проверка на лечебните заведения и на търговците на едро за цените, на които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства.

- Ще се изиска от Изпълнителната агенция по лекарствата и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата да направят проверка при доставка на този вид лекарства и ще ги сравнят с пределните цени по лекарствения списък

- Внесени са няколко закона в Народното събрание, където се третират въпроси, свързани с лекарствата, по които ще се проведе сериозен дебат и след приемането им ще променят наредбата за цените лекарствата.

"Гарантирам, че в текстовете на законите няма разлика между ангажиментите на държавните и частните болници за цените на лекарствата, както и по отношение на договорите, които сключват", каза Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ. Тя добави, че здравната комисия утре ще разисква и възможните решения.

"Връзка между производител и доставчик категорично няма, но категорично има връзка между болница и търговец на едро", каза в заключение д-р Дечо Дечев. 

"Демократична България" зове Дечо Дечев да отвори данните на НЗОК

"Демократична България" зове Дечо Дечев да отвори данните на НЗОК

Предлагат техническа и юридическа подкрепа, ако той срещне съпротива в Касата

Оставка той няма да подава, но мандатът му изтича и ще стане ясно кои ще бъдат предложенията за нов управител на НЗОК, стана ясно още на брифинга.