Процедурата за сключване на рамкови споразумения за централизирано закупуване на лекарства за нуждите на болниците продължава.

Министерството на здравеопазването ще проведе процедурата изцяло електронно. Тя ще работи само за противотуморни лекарства. Лекарствата, които ще участват са такива, за които средствата се възстановяват от НЗОК на лечебните заведения.

НЗОК дава 38 млн. лв. за лекарства

НЗОК дава 38 млн. лв. за лекарства

Допълнителни пари за лечение

Причината само този вид медикаменти да участват в процедурата е, че те представляват едно от най-големите бюджетни пера на Касата.

От Министерството на здравеопазването дообясняват, че това са медикаменти, прилагани в болничната помощ и заплащани от НЗОК, извън цената на клиничните пътеки и амбулаторните процедури.

Останалите лекарствени продукти са включени в клиничните пътеки и не се заплащат отделно от НЗОК.

Това е поводът от МЗ да прекратят позициите по обществена поръчка и да дадат възможност на лечебните заведения да променят заявените количества и да включат нови групи лекарствени продукти.

400 млн. лв повече иска НЗОК за 2018 година

400 млн. лв повече иска НЗОК за 2018 година

Към момента са изразходвани близо 1 млрд. лв. за болнична помощ и около 560 млн. лв. за лекарства

Предстои на следващ етап МЗ да обяви нова открита процедура. Това ще стане след обобщаване на актуализираните заявки.

Припомняме, че процедурата за електронната платформа беше обявена през ноември 2016 г., но впоследствие беше спряна заради обжалвания. След като производствата приключиха в полза на МЗ, министерството и разработчикът на системата предприеха действия по техническата ѝ подготовка за възобновяване на търга.