От 1 май се настоява да се направи рязък завой - всички рецепти да бъдат електронни. На практика това няма да може да се случи, защото рецепта се издава след преглед. Въз основа на тази рецепта, издадена от лекар след преглед, пациентът трябва да си получи лекарствата в аптеката.

Това заяви заместник-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Николай Брънзалов пред БНТ.

Той се надява да се прояви разбиране и да се въведе хибриден модел, при който да се въведат и двата варианта - хартиени и електронни рецепти. Ако се въведе от 1 май задължителното издаване на електронната рецепта, ще бъде огромна грешка и в най-скоро време ще трябва да бъде отменена тази наредба, настоя Брънзалов.

БЛС скочи срещу пълното отпадане на хартиената рецепта

БЛС скочи срещу пълното отпадане на хартиената рецепта

Те настояват хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електроннат

Той запита на кого е нужно да бъде издавано само електронна рецепта. Кой ще страда после в аптеката - пациентът и лекарят, продължи да пита Брънзалов.

БЛС работи активно за дигитализацията на здравеопазването, защото са убедени, че ще е в полза на лекарите и пациентите, но системата не е готово да поеме такъв рязък завой.

Защо МЗ все още изисква отчетите от общопрактикуващите лекари какви ваксини са направени, недоумява също Брънзалов.

Той добави още, че се бави анекса за Националния рамков договор. Ще се работи по доста текстове, които са неприемливи за БЛС. Брънзалов се надява на диалогичност от НЗОК, за да се изгладят проблемите.

Е-рецепта от 1 май и генерици с молба до лекаря

Е-рецепта от 1 май и генерици с молба до лекаря

За спешните медици пък ще има приложение