Честотата на сърдечносъдовите инциденти варира сезонно и е най-висока през зимата. Това обясни за News.bg д-р Спас Бегов, кардиолог в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков". По думите му броят на хоспитализациите нараства от август и достига своя пик през януари, като тази сезонност не е напълно обяснена.

Счита се, че повишената честота на инфекциите на горните дихателни пътища играе роля заради въздействието им върху реологията на кръвта и по този начин и върху работата на сърдечносъдовата система, изтъкна той. Общият риск от сърдечносъдови усложнения се определя основно от тежестта на респираторната инфекция, по думите на Бегов.

Аденовирусите и ентеровирусите са сред най-честите етиологични причинители на миокардит, стана ясно още от думите на кардиолога, тъй като те представляват група първични кардиотропни вируси, които са отговорни за директно увреждане на миокардната тъкан. Можем да кажем, че грипният вирус тип A и B, заедно със семейството на коронавирусите, са кардиотоксични агенти, които могат да провокират индиректно миокардит, сподели д-р Спас Бегов. За превенция лекарите препоръчват здравословна храна и здравословен начин на живот, както и да не се пропускат профилактичните прегледи.