Решенията на директора на Агенцията по храните не могат да бъдат еднолични. Това заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов пред bTV.

Думите му са по повод създалото се напрежение при евтаназирането на овци и кози в Ямболско и Бургаско заради констатираните случаи на чума по дребните преживни животни.

Найденов определи ситуацията с думите "тежък комуникационен и организационен проблем".

Порожанов да извади как е действала компартията в случаи на подобна зараза

Порожанов да извади как е действала компартията в случаи на подобна зараза

Бързо плащайте - не знам колко е по-високо от пазарната цена, но убедете хората, призова Борисов

"Когато стана това събитие, директорът на Агенцията по храните трябваше да задейства чл. 127 от ветеринарния закон, който гласи, че има Централен епизоотичен съвет към МС. Този съвет не е събран и той постави в изключително тежка ситуация министър-председателя - той да назначава оперативен щаб, тоест прехвърли отговорността към него. Доколкото познавам министър-председателя, защото всъщност неговите действия са най-адекватни в ситуацията, той свърши това, което трябваше да свърши Агенцията по храните. И понеже това, доколкото го познавам, няма да бъде минато току така, очаквам той да поиска оставката на директора на Агенцията по храните. Просто това не е работа на министър-председателя", заяви още Найденов.

По думите на бившия земеделски министър ако се приеме, че става въпрос наистина за чума, това означава, че има проблем с действията на Агенцията по храните, чиито ветеринари вече са се изнесли от населените места, което е изключително опасно.

Според Найденов рискът в момента на тези места е огромен.

БСП иска оставки заради кризата с чумата

БСП иска оставки заради кризата с чумата

Лидерът на БСП предупреди, че има опасност от гражданско неподчинение

Бившият министър призова първо да се започне с широка информационна кампания, за да може хората да се запознаят с това, което се случва, а не да се пускат ветеринари без да се обяснява на животновъдите какво се случва. По думите му той не одобрява и влизането на ветеринарите при животновъдите с полиция.

"Евтаназията е страшно неприятно нещо. Това е последният изход и никой от ветеринарните лекари не е подготвен да извърши няколко хиляди евтаназии. Така че те ги поставят в изключително тежка ситуация. Това не се прави така - пускат ги, не обясняват на хората за какво, отсреща е нормално да има съпротива, нормално е да има протести", категоричен е Найденов.

Симеонов: Спасихме чумата, през Средновековието за това са убивали хора

Симеонов: Спасихме чумата, през Средновековието за това са убивали хора

Променя се системата за инвалидност

Той припомни и че по време на неговото ръководство на ведомството имаше тежка зараза от шарп. Тогава обаче не е имало такава съпротива и когато от министерството потърсили европейските институции за съдействие в лицето на "САНТЕ", те е трябвало да дойдат предварително и да начертаят мерките заедно.

5 огнища на чума потвърдени от лаборатории у нас и във Франция

5 огнища на чума потвърдени от лаборатории у нас и във Франция

Чумата е особено опасно заболяване, което се използва като биологично оръжие