Приказката, че парите трябва да вървят след пациента, преди него или на главата му - изобщо не искам да я чувам. Това заяви пред Bulgaria ON AIR началникът на COVID отделението в "Пирогов" доц. Петър Атанасов.

Той бе категоричен, че няма лекар, който да може, дори да иска, да източи НЗОК.

Медикът заяви, че няма притеснения от течащата проверка в спешната болница.

Припомняме, преди седмици здравното министерство назначи проверка за фалшиви хоспитализации в COVID отделението в "Пирогов". Пациенти и медици обаче излязоха на протест в подкрепа на специалиста.

Подкрепата е една от причината да не си зарежа професията, този момент ме спира да не я сменя и да се занимавам с нещо друго, обясни Атанасов.

Относно коронавируса той посочи, че белият дроб е таргетният орган и бива засегнат в най-голяма степен. Засегнати са също нервната и стомашно-чревната система.

Атанасов увери, че медиците имат готовност да посрещнат нова вълна. Според него такава може да се очаква, особено сега, когато нещата са се поуспокоили.

Според него глобалното повлияване на инфекцията е чрез ваксиниране.

"Не може да правиш експерименти в движение с болни пациенти при лечението. Трябва да има рамка и отделният пациент е отделна вселена, може да се наложи да направиш остър завой при лечението", коментира Атанасов.

Той призна, че не би искал да работи в условията на клинични пътеки.

Пациенти протестират срещу обвиненията за фалшиви хоспитализации в "Пирогов"

Пациенти протестират срещу обвиненията за фалшиви хоспитализации в "Пирогов"

Протестиращите аплодираха медиците

Припомняме, в началото на юни от "Пирогов" обявиха, че ги проверяват по шест линии. Изявлението им беше по повод твърдение на зам.-министъра на здравеопазването Димитър Петров, че има данни за нарушения и фалшиви хоспитализации в болницата. Според здравните власти има сигнали за хора, които първо са били приети с COVID, а после - повторно хоспитализирани по други клинични пътеки.

Впоследствие д-р Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов", изрази мнение, че няма как да има фалшиви хоспитализации. Според него е възможно е в документацията да има допуснати грешки или дори и нарочно направени неща, но те няма да доведат до източване на НЗОК.

В "Пирогов" се проверява лечението на около 900 души с коронавирус, които месец след изписването си били приети отново с други диагнози - основно с чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.