Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че глобата за неносенето на маски в затворени помещения в размер на 300 лева не е най-доброто решение. Той поел ангажимента въпросът да се обсъди в Комисията по здравеопазване и в Министерския съвет за по-поносими и събираеми приходи от глоби.

На брифинга в Министерския съвет той изтъкна, че няма притеснителна информация, която да се случва в детските градини. В ресторантите се спазва отстоянието на масите не по-малко от 1.5 м.

Решението за удължаване на извънредната епидемична обстановка било взето на база сериозен анализ на епемичната обстановка, доклад от държавния главен здравен инспектор и предложение на самия здравен министър в Министерския съвет.

Към 22 юни по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията са регистрирани в света близо 9 млн. души носители на коронавируса. 468 257 души са починали.

Ананиев: Ситуацията в парламента е рискова

Ананиев: Ситуацията в парламента е рискова

При неносене на маска нямало да има прошка за никого

В Европа заразените с коронавирус са 1 511 801 души, което представлява 16.9% от заболелите на територията на ЕС и 174 791 човека, които са починали. От 9 юни се отчита значително завишение на броя на дневно регистрираните случаи в страната. Общо 4 114 души са заразените от коронавирус хора в България, а починали са 108 души.

От 27 май до 9 юни средно дневните случаи с коронавирус са 26. За периода от 10 до 23 юни случаите регистрирани стават 84. В рамките на две седмици имаме увеличение от 3.2 пъти.

За първите две седмици - 27 май - 9 юни се правели около 1 200 проби. През втория период от 10 юни досега се правят около 2 000 проби. За първите две седмици това ниво е било 2.43%, докато за вторите две седмици това ниво на положителност на лабораторните изследвания става 4.4%. Това означава, че се завишава интензивността на процеса и разпространението на коронавируса. Тревожно е увеличението на заболяването сред медицинските специалисти.

Причинителят на заболяването е вирус, който продължава да бъде с неизяснен произход. Няма данни за изграждане на ефективен имунитет на индивидуално ниво. Коронавирусът е сериозна опасност за общественото здраве, предупреди Ананиев.

Удължават до 15 юли извънредната епидемична обстановка

Удължават до 15 юли извънредната епидемична обстановка

Демокрацията е за дисциплинираните, отсече Борисов

Все още няма открито специфично лекарство и ваксина за заболяването, няма и специфична мярка за коронавируса. Ние няма да въведем нови или стари строги мерки, увери Ананиев. Той посочи, че остава забраната за влизане в страната от определени държави с висок риск и степен на заболяването. Хигиената на ръцете, дистанцията, дезинфекцията, носенето на маски, шлемове и дистационната форма на работа остават задължителни.

Контролът по спазването на мерките ще бъде засилен и удължаване на извънредната епидемична обстановка ще спомогне за предотвратяването на по-големи кризи, смята здравният министър.

Държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че ако разстоянието между хората е малко и не носят лични предпазни средства, има голям риск от заболяване. Той посъветва абитуриентите да отложат баловете си с цел предпазване. Ясно е, че рискът не е за децата, а за семействата и най-възрастните, предупреди доц. Кунчев.

Предстои разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев дали да бъде допълнена заповедта или не.

Ангел Кунчев: Вирусът удря масовите събирания

Ангел Кунчев: Вирусът удря масовите събирания

Държавата с централизирани мерки не може да ни осигури 100% защита