Исканията на медицинските сестри в годините не са чути. Това стана ясно от пресконференцията на Синдиката на българските медицински специалисти с председател Мая Илиева. Брифингът за работата на синдиката бе обявен като представяне на дейността на синдиката през 2022 г. и резултатите от извършените от него проверки в лечебни заведения на територията на страната.

Трудовото законодателство в университетските и общински болници не се спазва, показват анализите на синдиката.

Работодателите се изживяват като собственици на съответни структури, алармира Илиева. Поголовно се нарушават нормите за извънреден труд. Мая Илиева заяви, че има случай медицинска сестра една седмица да не е излизала от болницата. На практика медицинските сестри живеели в лечебните заведения. В някои от проверяваните от синдиката болници те срещнали отпор. Наложило се да извикат проверяващи от Главна инспекция по труда, а във Варна дори срещу тях е извикана полиция. Тези хора системно и умишлено нарушават трудовото законодателство, каза Мая Илиева. В същото време на медицинските сестри не им се давали пари за храна, частично се давали и купони за храна. Не им се извършвали и профилактични прегледи.

Те са сигнализирали прокуратурата за нарушенията на болничните шефове.

Димитрия Димитрова, председател на Синдикална организация към ЦСМП, каза, че 4 години сестрите алармират за проблемите си. Ние ходим да доказваме смъртта, подчерта тя. Често обаждащите се на спешните центрове за починал казвали, че човекът е в безсъзнание. Освен това те освидетелствали задържаните в арестите.

Преглеждали и мигранти, а тяхна грижа били и хората в старчески домове. Непрекъснато ги изпращали и по затворите. Всички неосигурени звънят на тел.112. не са малко и фалшивите повиквания, оплака се и Димитрова. Сестрите предлагат по телевизиите да се излъчват информационни клипове за какво се използва телефон 112, а за фалшиви обаждания да се носи наказателна отговорност.

Освен това населението таи агресия към екипите в спешните центрове. Сестрите искат да се промени категорията труд за сектора.